John van den BoogaartNieuws

Kunst op de Oirschotse heide

Een poosje geleden werd het kunstwerk officieel geopend. De loopgraaf voor de vrede. Toen enkele jaren geleden bekend werd gemaakt dat er een kunstwerk op het oefenterrein ging komen kreeg ik al jeuk op diverse niet nader te benoemen locaties. Alles in het leven kun je waarderen met een cijfer tussen de nul en de 10, kunst start bij mij standaard op -2. Zeker de kunst waar een bord bij moet staan om uit te leggen wat je eigenlijk ziet en waarbij de mensen dan instemmend staan te knikken.
Dat hoeft hier niet doordat je op luchtfoto’s in de krant of online kunt zien dat het een vredesteken is. Puntje erbij we staan op -1.

Maar je mag op de heide geen luchtfoto’s maken want het is een laagvlieggebied en het ligt dichtbij een vliegveld. Voor drones verboden dus.
Vanaf de grond zie je dus een sleuf in de grond die rondloopt met wat dwars aftakkingen. Dus als je geen luchtfoto gezien hebt zie je maar amper wat het is. Gelukkig staat er een bord bij……..
Het kunstwerk ligt aan de groene corridor. Een fietsroute tussen Oirschot en Eindhoven. Deze begint met een totaal overbodige fietsbrug in Oirschot en eindigt in Eindhoven. Vanaf een nieuw aangelegde parkeerplaats vooraan op de Eindhovensedijk kun je via een verhard pad naar het kunstwerk lopen. Als je de Ehvdijk oversteekt kom je een nagemaakte Tsjechische egel tegen met tekst eruit gesneden die als routewijzer fungeert. Puntje erbij, we staan op nul.

Even verderop bereik je de tankbaan. Ook hier ligt een verhard pad overheen???? Momenteel is de tankbaan afgesloten, geen idee of dit zo blijft. Ik hoop van niet anders levert defensie een flink hoek van het oefenterrein in voor een verhard pad en een veredelde sleuf in de grond. Met een beetje geluk kun je straks op je lakschoentjes en je shawltje om je nek het kunstwerk droog bereiken.

Nu loop ik al tig jaar rond op de heide en wat mij altijd opvalt is dat het gebied waar de sleuf is gegraven het vaak erg drassig is. Het wordt ook vaak ‘het moeras’ genoemd. Er lag op de dag van het bezoek al een laag water in de sleuf, dit terwijl het niet heel erg nat was geweest. Misschien is het straks een mooie ronde vijver? In dat geval, 5 punten erbij omdat de vogels dan een mooie vijver erbij krijgen. Als je op Googlemaps kijkt zie je meer foto’s van april en dat het geheel onbegaanbaar is tenzij je lieslaarzen meeneemt. Zal niemand dit voorzien hebben?
Vreemd is het overigens ook dat je normaliter niet door de heidegebieden mag lopen vanwege zeldzame plantjes en diertjes maar dat vanwege kunst er ineens een heel gebied kaal gemaakt kan worden.

Kortom, leuk idee maar ik ben geen fan van de uitvoering. Vliegers van de Klu zien het kunstwerk zoals de kunstenaar het bedacht had, de gepubliceerde luchtfoto’s tonen een mooi stukje werk maar op de grond is het helaas 3x niks. Jammer.
Zijn er dan geen pluspunten? Jawel, ik vind de gebruikte techniek om het zand te laten uitharden interessant om te zien. De verschillende grondlagen zien er zo interessant uit. Ander pluspunt is dat het in de toekomst een mooie vijver of drinklocatie wordt voor de vogels en andere dieren op de heide.

Artikelen betreffende de loopgraaf:
Eindhovensdagblad
Studio Marco Vermeulen