Martin BosOefeningen

Falcon Autumn 2022: FARP Ede

Patch Falcon Autumn 2022: FARP

Tijdens de oefening Falcon Autumn 2022 tovert de luchtmacht-kapitein met zijn eenheid de Ginkelse Heide om tot een FARP: een ‘benzinepomp’ midden in de natuur.

Met Falcon Autumn wordt zo realistisch mogelijk getraind door de militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade. Voor transport en bescherming zijn de troepen aangewezen op een groot aantal helikopters. Natuurlijk de ‘eigen’ helikopters van het Defensie Helikopter Commando. Dit jaar worden ze aangevuld met een groot aantal buitenlandse helikopters. Zoals de Mi-8 Hip van de Poolse luchtmobiele brigade. Of Apaches, Blackhawks en Chinooks van het Amerikaanse leger. In totaal komt de heli-inzet op 37 stuks.

Falcon Autumn is pas drie dagen bezig. En toch is het al een komen en gaan van helikopters rond de heide bij Ede. In de ochtend vliegen een tweetal Apaches hun rondjes om de FARP te beveiligen. In de middag komen er drie helikopters voor het echte tanken van brandstof. Het aanvullen van de bewapening wordt trouwens vandaag in Falcon Autumn niet geoefend ofschoon het wel degelijk een taak is in oorlogstijd.

FARP
De FARP (Forward Arming and Refuelling Point) is een vooruitgeschoven brandstof- en bevoorradingslocatie. Een extra steunpunt tussen de thuisbasis en het front. In het geval van Falcon Autumn is een helikopter vanuit de Vliegbasis De Peel een klein uur onderweg om naar het oefengebied in Friesland te vliegen.
Gemiddeld kan een helikopter 2 tot 2,5 uur vliegen. Voor Falcon Autumn zou hij dus na een half uur in het operatiegebied terug moeten om bij te tanken. Naar de FARP hebben ze maar een half uur vliegtijd nodig. Een gevechtshelikopter als de Apache kan dus veel langer in het operatiegebied blijven. En dus de troepen ondersteunen bij het gevecht. Voor transporter-helikopters als de Chinook en Cougar geldt hoe dichter je bij het front zit, hoe vaker je heen en weer kan vliegen om versterking te brengen.

Technische FARP

Rond de 40 mensen werken de gehele dag op de locatie samen om zodra het nodig is de brandstof te leveren. Men is continu stand-by want niemand weet wanneer een helikopter zich meldt. Maar als het dan zover is, weet ieder feilloos wat van hem verwacht wordt. Uiteraard de tankploegen. Maar ook de mensen van het Mobile Air Operations Team (MAOT) die de communicatie met de vliegers verzorgen.

Er zijn op de heide drie zogeheten ‘rapid refuel spots’. Ieder punt bestaat uit twee Scania WLS-voertuigen. Eentje met een kleine brandstofvoorraad (7.500 liter) en de pompinstallatie. Deze is gekoppeld aan een WLS met de voorraadtank met 15.000 liter brandstof. De opstelling is in een ’technische FARP’. Er is namelijk (ten opzichte van een tactische FARP) geen aandacht gegeven aan camouflage en beveiliging.

Veiligheid

Uiteraard vraagt de omgang met brandstof én luchtvaartuigen om extra veiligheid. De brandweer is aanwezig. De luchtmachtbrandweer met de Ginaf staat paraat. Verderop staat burgerbrandweer in het veld klaar om bij een heidebrand in te grijpen. Het medisch personeel bemant de MB-ambulance en de ‘on scene commander’ houdt het overzicht.

Actie

Eindelijk is het dan zover: actie! De brandweermannen en het ambulancepersoneel gaan in hun voertuigen zitten. Op ADS-B is te zien dat er een helikopter dichterbij komt. Eenmaal binnen het zicht blijken het er twee te zijn. Een Nederlandse NH90 en een Poolse Mi-8 Hip komen dichterbij.
De eerste keer vliegen ze over de FARP heen. Duidelijk om het te herkennen. De tweede keer is de snelheid er uit. Ze gaan landen! De beide helikopters zoeken hun plek naast de tankwagens. De NH90 houdt zijn motoren aan terwijl er getankt wordt. In jargon heet het ‘hot refuelling’ of ‘warm refuelling’. En onder druk wordt de nodige brandstof het toestel in gepompt.
Bij de Hip gaat het er anders aan toe. Hier is sprake van de zogeheten ‘gravity refuelling’. De tankslang wordt hoog in het toestel gehangen en met enig geduld loopt de tank van het toestel vol. De motor staat uit maar of dat echt noodzakelijk is om bij te tanken, durven we niet te zeggen. Deze keer is het sowieso handig. Een van de militairen uit de Mi-8 klimt op het toestel om de motoren te inspecteren.
Na het tanken stijgt men weer op. Klaar voor het volgende deel van de missie. Door de downwash vliegen het gras en de heide in het rond. Even is er een fors kabaal. Daarna daalt de stilte weer over het natuurgebied. De wandelaar met zijn hond, die even was blijven staan om het spektakel te bekijken, gaat verder met zijn route.

Commandopost

De FARP is meer dan de benzinepomp op de heide. Er komt meer bij kijken. Denk op zijn minst aan de onderkomens voor het personeel. Of aan aggregaten voor de elektriciteit. Verder is er natuurlijk de container met zendapparatuur en is er een complete werkplaats in een container. Er is geen veldkeuken want het eten wordt gebracht. Gelukkig zijn er wel Dixi’s voor de primaire menselijke behoeftes.

En op de commandopost zien we ook een relatief unieke set aan voertuigen. Met als hoogtepunten een stokoude en roestige YA-4442 tankwagen en een MB 290 met opbouw en grote ramen (bedoelt als een soort verkeerstoren op de FARP).