John van den BoogaartOefeningen

Luchtmobiele brigade: Eindoefening Oirschot

5 oktober 2022, een groep van dik 40 man van de (school) Luchtmobiele brigade had vandaag een deel van de eindoefening op de Oirschotse heide. Verspreid over meerdere locaties mochten ze hun kwaliteiten tonen. Dit was meteen hun eerste luchtmobiele verplaatsing (na de afgeronde basis heli-training) waarna meteen een aanval werd uitgevoerd op een object, in dit geval de compound op de Oirschotse heide.

Het scenario:
Met de Chinook invliegen, uitstijgen en verzamelen. Daarna de compound zuiveren van de oefenvijand en weer verzamelen, wachten op de Chinook en weer instijgen. Hieronder een samenvatting van deze mooie actie vanuit mijn standpunt.

Insertie

Op de compound heerst nog rust. De opfor loopt rustig rond langs de Hesco wallen.
Instructeurs houden het geheel nauwlettend in de gaten vanaf de zandwal op de compound als ineens de Chinook laag over de bomen komt aanzetten. De Chinook zet de landing in waarbij de bekende zandverstuiving (brown-out) al het zicht ontneemt. Ook de instructeurs verdwenen geheel in de zandwolk.
Wanneer de laadklep van de Chinook zakt stijgen de Luchtmobielers uit en nemen ze hun verdedigende positie in tot iedereen uitgestegen is en de Chinook weer kan vertrekken. Deze wil zo kort mogelijk op de grond blijven omdat deze zo een makkelijk doelwit is.

De aanval

De zandwolk dwarrelt neer en het zicht wordt weer beter, de Chinook verdwijnt snel uit het zicht en het wordt relatief stil. Dan barst het schieten los, de OPFOR begint te vuren vanuit de compound op de ongenode gasten. Boven het schieten uit hoor je de commandant zijn orders schreeuwen. Iedereen moet zijn plek innemen en vuur uitbrengen op de vijand zodat die zijn kop laag houdt. Snel rukken ze op naar de relatief veilige Hesco’s.
Nu is er even tijd om snel alles te coördineren zonder onder vuur te liggen.


De ingang wordt benaderd. Hierbij sta ik recht tegenover de opfor welke een vuurpositie heeft genomen achter wat Hesco’s. Hierbij heeft hij vrij zicht op alles wat voor zijn ingang loopt of kruipt. Een paar man mist deze vijand volledig en lopen rechtop voor hem langs waardoor hij dus eenvoudig 4 man incl commandant kon uitschakelen. Nu kan ik makkelijk praten, ik heb rustig overzicht en de enige stress die ik heb is of mijn foto’s goed lukken.
De actie gaat verder, ze stellen de ingang veilig en betreden de compound. Aan de geluiden te horen zuiveren ze elke container binnen in de compound en komen even later weer naar buiten. Opfor uitgeschakeld.

Exfiltratie

De Chinook vliegt ondertussen rond de heide, een Scania Gryphus van OtcRij staat geduldig te wachten en de actie vanaf een afstandje te bekijken. Deze Chinook wordt even later weer opgeroepen voor de exfiltratie.
Buiten de compound wordt verzameld en gewacht tot de heli komt. Iedereen stijgt weer in en de oefening is (voor ons althans) afgelopen. Weer een mooi stuk werk afgeleverd door LMB en het DHC!
Op 7 oktober kwamen de 44 nieuwe rode baretten moe maar voldaan na een nachtelijke 25 kilometermars de Oranjekazerne opgelopen. Gefeliciteerd met het behalen van de felbegeerde rode baret.