Martin BosOefeningen

Falcon Leap vanaf Eindhoven

Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de Operatie Market Garden startte. Het wordt groots herdacht in het kader van de 75 jaar vrijheid. Ook de jaarlijkse luchtlandingsoefening Falcon Leap 2019 staat daarom voor een groot deel in het teken van deze herdenking.

Falcon Leap

Infographic Falcon Leap 2019

De oefening Falcon Leap is een internationale parachutistenoefening die jaarlijks in Nederland plaatsvindt. In twee weken in september staan verschillende facetten van ‘airborne’ optreden (per parachute) centraal. Zo voeren militairen onder meer offensieve air assault-operaties uit.

Luchtmobiele infanteristen werken tijdens Falcon Leap nauw samen met de luchtmacht, maar ook met buitenlandse partners zoals Polen, Duitsland en de Verenigde Staten. De oefening is dan ook bedoeld om de interoperabiliteit te trainen. Dit betekent dat ze tijdens realistische oefeningen elkaars procedures en (communicatie)materieel op elkaar afstemmen. Alleen dan kunnen ze ook goed samenwerken bij een echte calamiteit.

Tegelijkertijd worden met verschillende (openbare) herdenkingssprongen de parachutisten herdacht die in de Tweede Wereldoorlog tijdens Operatie Market Garden sprongen. En waar velen om het leven kwamen.

Vliegbasis Eindhoven

Al heel vroeg in de ochtend is het druk op de vliegbasis Eindhoven. In de ochtendzon staan de toestellen al klaar. Twee toestellen vallen extra op: de oude C-47 Dakota en de Nederlandse Hercules met een speciaal beschilderde staart.

Wave 1

Gereed maken

In de KDC-10 hangaar maken de troepen zich gereed. Alle nationaliteiten in allerlei verschillende camoflage-patronen zijn druk bezig met hun voorbereidingen.

Iedere parachutist heeft al zijn spullen gekregen. De hoofdparachute en een noodparachute liggen samen met de andere uitrustingsstukken op de grond. De stemming is opperbest. Dat hoor je ook terug uit de gesprekken: het is een eer om nu met de herdenking van 75 jaar Market Garden stil te mogen staan bij de operatie.

Eerste man

Hij gaat niet mee met de Hercules maar springt zo als eerste uit de Dakota. Vandaag zitten er twee erekoorden in zijn uniform-jas. De koorden worden uitgereikt aan de twee veteranen in Groesbeek. En komende zaterdag mag hij weer als eerste van boord om als parachutist mee te helpen met het slaan van de herdenkingsmunt.

Omhangen

En dan komt het signaal waar ieder op zit te wachten: omhangen. Alle parachutes worden omgehangen. Niks wordt aan het toeval over gelaten want ieder zijn spullen worden dubbel gecontroleerd.

Boarding

Waarna we met zijn allen naar buiten gaan. In de hangaar zijn de groepen al volledig samengesteld. En zo loopt men ook het platform op.
De toestellen staan al met draaiende motoren op iedereen te wachten.

Take off

Zodra de loading ramp gesloten is, begint meteen het taxiën. Machtig gezicht hoe de vijf Herculessen de startbaan over taxiën. Op naar het begin van baan 03.

Tijd voor de lunch. Even dan. Want de volgende groep mag zich voorbereiden. De Dakota komt terug van zijn vlucht.

Wave 2

Oefenen

Een van de doelen van de oefening Falcon Leap, is dat de verschillende troepen leren van elkaar. Dit doen ze door vanuit ‘nieuwe’ vliegtuigen te springen met parachutes van een ander land. Hierbij leer je ook elkaars drill: de commando’s die aan boord gegeven worden. Uitstappen wordt ook op de grond geoefend.

En zo ziet het er op video uit:

Opnieuw

Het vertrek van de tweede wave gaat gelijk aan die van de eerste: omhangen, instappen en door.
Terwijl de toestellen van de eerste wave in het circuit hangen om te landen, gaat Falcon Leap als een geoliede machine door.

In Groesbeek

De sprongen van vandaag landen op de historische grond in Groesbeek. We gebruiken graag wat foto-opnames van het Ministerie van Defensie om daar een indruk van te geven.