Vlootschouw voor de vrijheid

Het is 75 jaar geleden dat de Slag om de Schelde gevoerd werd. In dit artikel kan je zien waarom en hoe de slag gevoerd werd. En we nemen je mee in medaille-uitreiking door de Canadese Gouverneur-generaal Julie Payette. En dan stappen we voor de vlootschouw op bij de Zr. Ms. Evertsen.

Zr. Ms. Evertsen

De Zr. Ms. Evertsen is een van de vier 4 luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciën-klasse. Deze schepen kunnen een compleet vlootverband beschermen tegen vijandelijke dreigingen vanaf zee en uit de lucht (vliegtuigen én raketten). Op deze pagina in ons naslag-deel vind je alle informatie en foto’s over het schip.

Vandaag ligt de Evertsen in de Buitenhaven van Vlissingen. Vanmiddag zal het voorop varen in de vlootschouw voor Terneuzen.

Trossen los

Om half twaalf is het zover. De trossen gaan los. Zr. Ms. Evertsen ligt tegen de HMCS Sint John’s gemeerd. Het losgooien wordt daarmee een samenwerking tussen de bemanningen van de beide schepen.

Eerst werd de Geus op de steven gestreken, daarna de complete mast verwijderd.

Vervolgens was het de beurt aan de sleepboten. Zowel voor als achter gaat een sleepboot het schip helpen om van de kade (en de Sint John’s) los te komen. De Evertsen kan het op eigen kracht maar met zoveel kracht dat de havenbodem omgewoeld gaat worden. Sleepboten dus voor het eerste stukje.

In een razend tempo worden de laatste trossen aan de Sint John’s losgegooid en binnen gehaald.
Op weg naar de Westerschelde.

Vorming konvooi

Windkracht 3 en 29 graden aan de wal. Een heerlijke en warme dag om op zee te zijn. En terwijl de Evertsen op en neer vaart, komen een voor een de andere schepen van de vlootschouw in zicht. Langzaam nemen ze plaats in het kielzog van ons schip. Met de RHIB (de ‘rubberboot’ wordt er nog snel een bezoek aan een van de schepen gebracht.

Zelfs bemanning komt regelmatig aan het dek. Ook voor hen is de vlootschouw bijzonder. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op de paradeerrol. Hydrateren en uitrusten want straks sta je minimaal een uur in het gelid aan dek.

Vlootschouw

Onderdeel van het feest aan de wal, is dus de vlootschouw. 11 Schepen van verschillende marines nemen daar aan deel.

  • Zr. Ms. Evertsen (F805)
  • Mahu (ex M880)
  • Naaldwijk (PW809, ex M809)
  • Bernisse (AMS 60, ex BNS M927)
  • Zeefakkel (ex A903)
  • BNS Louise Marie (F931 uit België)
  • ORP Poznan (824 uit Polen)
  • HMCS Sint John’s (FFH 340 uit Canada)
  • HMS Grimsby (M108 uit het Verenigd Koninkrijk)
  • FS La Motte-Picquet (D645 uit Frankrijk)
  • USS Ramage (DDF-61 uit de Verenigde Staten).

Paradeerrol

1500 uur, ieder aan dek om op de stellen voor de paradeerrol.
Straks zal men ‘paraderen’ voor de Koning en zijn gasten. In dit eerbewijs ‘paraderen’ is een opstelling van de bemanning op de hoofddekken van het schip. Waarmee ook de contouren van het schip zichtbaar worden. 

De gewapende wacht neemt midden op het helikopterdek plaats. Al het andere personeel staat op de verschillende dekken aan de reling. Nog een laatste inspectie. En in de tweede rust wachten we op wat komen gaat.

Vlootschouw voor publiek

Langzaam komt Terneuzen dichterbij, Het is duidelijk dat er een enorme mensenmassa aanwezig is. Enkelen volgen vanaf hun mobieltje live de uitzending op televisie.

1537 uur. Terneuzen is dichtbij. Het personeel op de dekken neemt de houding aan. Over het omroepsysteem zegt een stem dat we nog twee minuten moeten wachten…

1539 uur. Ter ere van de aanwezige Koning worden 35 saluutschoten gegeven. 35 schoten omdat het volgens het protocol zo hoort.

De voorpret is belangrijker dan het feest? In 8 minuten passeren we Terneuzen. Daarna is alles (plotseling en toch onverwacht) voorbij.

Een laatste groet

De bemanning gaat naar zijn eigen post. Sommige schepen varen weer hun oude koers.
De Evertsen keert echter snel om. Om de groet van het resterende konvooi in ontvangst te nemen. Het heldere geluid van de bootsmansfluiten klinkt over het water.

Van boord

En dan is er het moment om echt afscheid te nemen. De CDS geeft een receptie aan boord. En vlak nadat hij en zijn gezelschap aan boord zijn gekomen, stappen wij af.