Falcon Leap 2021: Houtdorperveld
Meer dan 1000 militairen uit de NAVO-landen oefenen twee weken in luchtlandingen en herdenken de Slag om Arnhem. De oefening Falcon Leap, wordt boven verschillende gebieden in Nederland uitgevoerd.
De oefening wordt georganiseerd door de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en ondersteund door het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht. De eerste week staat voornamelijk in het teken van het droppen van vracht. Op het heideveld Houtdorperveld is het in de tweede week de beurt aan de parachutisten. Tot slot springt men op Airborne Ede voor de herdenking van Market Garden.
De Rode Baretten van de verschillende landen springen uit diverse vliegtuigen en met verschillende uitrustingen. Nieuw is dit jaar het static-line springen vanuit helikopters. Uiteraard worden er weer de nodige para-wings uitgedeeld.
Parachutespringen
C-130 Hercules
Bij de oefening Falcon Leap 2021 springen de meeste mensen uit de C-130 Hercules. Hiervoor worden twee Nederlandse, een Amerikaans en één Italiaans toestel ingezet. Er wordt vanaf de laadklep (ramp) of uit de zijdeuren gesprongen. Geen vrije val maar ‘static line’, een koord aan het vliegtuig zorgt ervoor dat de parachute zich direct na het verlaten van het vliegtuig opent.
Andere vliegtuigtypes
Naast de Herculessen doen er ook twee andere types mee aan Falcon Leap 2021. De Poolse Luchtmacht heeft een Casa C-295 gestuurd. Het toestel vliegt in de formatie met de Herculessen. Uit Duitsland komt de (civiele) M-28 Skytruck.
Static line springen
De parachutes openen direct na het verlaten van het vliegtuig. Er worden parachutes gebruikt die in beperkte mate bestuurbaar zijn. Zoals de traditionele koepelparachute. Onder andere de grootte van de parachute en de thermiek bepalen de tijd die nodig is om aan de grond te komen.
En dan kan het soms ook mis lijken te gaan. Het zijn de momenten waarop de springer zijn reserve-parachute ontvouwt. Nodig wanneer twee parachute-springers elkaar raken en in de knoop komen. Minder duidelijk is de oorzaak bij anderen. De parachutisten op de foto zijn trouwens allemaal keurig geland.
Nieuw: springen vanuit een helikopter
Dit jaar heeft een primeur. Tijdens de oefening springt men voor het eerst via de static line uit helikopters. Waar we met de Herculessen hun sonore gebrom al van verre horen, kondigen de helikopters zich nog eerder aan. Het kenmerkende geluid van de (Amerikaanse) Chinooks overstemt iedereen. De in de formatie meevliegende Tsjechische Mi-8 Hip doet moeite bij te blijven.
Op de grond
Op de grond is het bijna net zo druk als in de lucht. Militairen regelen het complete proces in al zijn aspecten. 11 LMB doet de dropzone control, pathfinders de aanvliegtechniek en de droppings. De Natres wordt ingezet voor de beveiliging van het terrein en genezerikken staan paraat voor als het echt mis zal gaan.
En er zijn burgers. Veel bezoekers uit de omgeving. Of fotografen. Zoals Gerard van Oosbree, de man achter Dutch Defence Press. Hij is er is voor het maken van zijn reportage.
Lopend
Eenmaal geland, mag ieder lopend terug naar het verzamelpunt.
Wing exchange
Na de sprong vindt er een ‘Wing exchange’ plaats. De wing laat zien dat je zelfstandig kunt springen. De wing van een ander land laat zien dat je ook volgens de gebruiken (met materiaal en procedures) van dat land kunt springen. Para’s verzamelen graag deze extra wings. Het is een eer om ze te ontvangen.
Tegelijkertijd heeft het springen met elkaars uitrusting ook een operationeel nut. Je leert om te gaan met het materiaal van de collega’s die je in een inzetgebied tegen kunt komen. Ook kunnen er verschillen in werkwijzen bekeken én beoordeeld worden . En dat gaat het beste door het ‘gewoon’ in de praktijk te oefenen en te beoordelen. En juist daarin is Falcon Leap uniek en enige in de wereld!