John van den BoogaartOefeningen

GN26 peloton eindoefening

GN26 peloton

Het GN26 peloton 412 pantsergenie oefende op de Oirschotse heide in het leggen en ruimen van mijnenvelden en hindernissen waaronder een tankgracht. Groep A maakt een hindernis, groep B ruimt hem en andersom. Zo voorkom je dat je weet waar alle “explosieven” begraven liggen.
Na 26 weken zit de opleiding erop en dat wordt afgerond met een eindoefening.

Verkennen

Centraal op de heide was er een tankgracht gegraven en deze moest doorbroken worden. Een 3tal YPR’s en een Boxer verkenden de tankwal van een afstand waarbij de fotograaf even aangezien werd als vijand.
Toen dat opgehelderd was begonnen de genisten met verkennen van het terrein en werden de mijndetectors tevoorschijn gehaald. Onder bewaking van collega’s werd meter voor meter gemarkeerd en/of gecleared. Op de buik liggend werd er minutieus gezocht en geruimd. Een oefening kan niet altijd vlekkeloos gaan dus er kwam vanuit de bosrand een opfor aangeslopen die de genisten onder vuur nam. Er ontstond enige verwarring over wat er gebeurde maar snel werd er teruggeschoten en de opfor werd terug het bos in gejaagd.

Doorbreken

De gracht werd daarna gecleared en de wal werd ingenomen zodat ze zicht over het vijandelijk terrein hadden.  Aan de vijandelijke zijde van de wal moest er ook gesweeped worden voordat de Leopard 1 genietank de gracht kon doorbreken. Veilige zones werden gemarkeerd en de genietank werd opgeroepen om te gaan doorbreken. Deze rijdt enkele keren op en neer om zand in de gracht te werpen waarna hij de wal gaat doorbreken. Als deze doorbroken is trekt hij zich terug en komen de voertuigen er doorheen, in dit geval de YPR. Op 3 plaatsen werd de wal doorbroken waarna de oefening ten einde was en ze naar de volgende oefening gingen. Het was tevens de laatste oefening waarbij de YPR betrokken was. Deze zijn inmiddels vervangen voor de Boxer GNGP.