John van den BoogaartOefeningen

Laatste loodjes van 8 weken trainen met de nieuwe Boxer GNGP

Bulldogs

42BLJ Bcie, of voluit 42 Bataljon Limburgse Jagers- bravo compagnie “Bulldogs”,  heeft als eerste infanteriebataljon de Boxer GNGP in gebruik genomen.
Oorspronkelijk was de Gngp, wat staat voor geniegroep, voor de genie bedoelt. Maar de Boxer is dermate beter bepantserd dan de huidige Bushmasters dat ze deze verruild hebben.
Deze week werd de 8weekse opleiding afgerond op de Oirschotse heide. In juli mag deze compagnie naar Litouwen. Ondertussen worden de andere compagnies, A-cie en C-cie ook omgeschoold op de Boxer.

Stormen

DFN mocht een dag meedraaien en kreeg een kijkje in de keuken. Alles kon van dichtbij worden vastgelegd. Als fotografen stonden we letterlijk in de actie. SMI Remko verzorgde de informatie en reed ons rond over het terrein zodat we voor de acties stonden.
Bij aankomst stonden de Boxers in de egelstelling, zo hadden ze overnacht. Hierbij staan de Boxers naar buiten gericht en met de ruggen “tegen elkaar”. Zo hebben ze rondom beveiliging. Na de briefing, wapencheck, munitie optoppen werd er door de bemanning ingestegen en gereed gemaakt voor de eerste actie. Wij reden naar de eerste checkpoint waar de actie ging plaats vinden.

Op een smal bospad werd de Amarok, dienstdoende als vijandelijk voertuig, uit het zicht geplaatst waarna er op de 3 Boxers werd gewacht. Nadat de Boxers op het smalle pad reden en geen kant meer op konden anders dan vooruit kwam de Amarok(welke in dit scenario een Russische BRDM voorstelde) uit zijn schuilplaats en reed vol op de Boxers in.
De Boxers kunnen niet uitwijken of terug waardoor ze vol gas naar voren stormen op de vijand af. 40 ton staal komt er met een behoorlijke gang op je af en stopt pas op het laatste moment.
Laadklep wordt geopend, 6 infanteristen springen uit de Boxer en nemen de vijand onder vuur. Wanneer deze is uitgeschakeld komt de Boxer weer naar voren waarna de infanterie weer kan instijgen.

Evaluatie

Even verderop worden de Boxers geparkeerd en gecamoufleerd. Verkenningen worden uitgevoerd door de infanteristen, de commandanten bespreken de volgende acties en de instructeurs evalueren de zojuist gedane acties. Niet alles ging vlekkeloos maar dit wordt besproken en meegenomen voor de volgende keer.    

Deel 2 van deze reportage vind je hier.