John van den BoogaartOefeningen

Oefening 11 LMB, 13 inf bat stoottroepen

Stoottroepen

Dinsdag 16-8 was de Oirschotse heide, en dan voornamelijk de compound, het gebied waar de mannen van 11 Luchtmobiele brigade, 13e infanterie bataljon Stoottroepen hun oefening uitvoerden.
Rond het middaguur namen enkele mannen van c-cie als opposing forces (Opfor/oefenvijand) de compound in bezit welke ze zouden gaan verdedigen de komende uren.
De rode shirts werden verhuld in kaki-kleurige jassen en de meeste namen stelling boven op de containers.

Chinook

Een Chinook kwam laag aanvliegen, opvallend stil, en landde achter het bos niet ver van de compound. Even later steeg hij weer op en begon hij rond te cirkelen boven de compound.
Mannen in rode veiligheidhestjes kwamen door de bossen te samen met de aanvalsgroep die snel de compound omsingelde en in een vuurgevecht raakte met de opfor.
Minimi’s en Colt’s ratelden, thunderflashes (oefenhandgranaten) werden over en weer gegooid, rookgranaten werden in de compound gegooid en de opfor moest zich na een vuurgevecht gewonnen geven.

Overname compound

De compound werd ingenomen en werd nu van binnenuit beveiligd door de mannen van 11LMB.
De Chinook begon voertuigen in te vliegen en verderop in een veilige zone te droppen. Deze zone was in de ochtend al uitgezet en verkend door 2 Chinooks. 2 Mb’s en een LSV werden gedropt. Ondertussen werd de compound vanuit het westen onder vuur genomen door enkele strijders maar dit vuur werd beantwoord door meerdere Minimi’s en de aanval mislukte.

WIA-Medevac

Er was aan de zijde van 11LMB 1 “gewonde” gevallen welke snel buiten de compound werd gestabiliseerd zodat hij vervoerd kon worden in de Chinook. Een rookgranaat werd als signaal gegooid en de Chinook kwam aanvliegen en zette hem vlak naast de rookgranaat neer waarna de gewonde in de Chinook geplaatst werd.
De Chinook vloog snel weg en de mannen trokken zich terug in de compound. De voertuigen werden weer opgehaald door de Chinook en kwam daarna terug om alle troepen op te halen. Nadat alles en iedereen veilig in de Chinook zat kwam hij nog 1x voor de camera door en was de oefening voorbij.