John van den BoogaartOefeningen

MAOT actief met de Chinook

MAOT-training

Op de Oirschotse heide oefent naast de Landmacht ook regelmatig de Luchtmacht.
Vandaag was hier het MAOT (Mobile Air Operations Team) aan het oefenen met aanhaken van de slingload onder de Chinook.
Het MAOT communiceert met de Chinook en zorgt ervoor dat de helikopters hun vrachten veilig kunnen oppikken door het creëren van een tijdelijke landingszone . Jeeps, LSV’s, containers, firebucket je kan het zo gek niet verzinnen en een Chinook kan het vervoeren. Enkel moet wel iemand die lading aanhaken en alles coördineren. De beladers haken zorgvuldig de lading aan en na een korte check mag de Chinook weer wegvliegen. Dit alles onder “winderige”omstandigheden om het zacht uit te drukken. 
Ze werken ook regelmatig samen met de luchtmobiele brigade. In vijandig gebied is de MAOT ook veelal een rode baret die als neventaak deze functie heeft.

Downwash

De Chinook genereert sowieso al een grote downwash (verticale luchtverplaatsing door de rotorbladen)  maar naast de downwash genereert het ook een berg zand waardoor het zicht grotendeels ontnomen wordt.
Als de Chinook komt aanvliegen en boven de grond gaat hangen zie je een grandioze muur van zand op je afkomen als MAOT.
Het aanhaken van de lading krijgt hierdoor een extra dimensie die veel geoefend wordt. 
Het huidige oorlogsgebied bestaat ook veel uit zandgebieden dus de Oirschotse heide simuleert deze omstandigheden zeer goed. 

Dit soort oefeningen worden regelmatig gehouden en blijven indrukwekkend om mee te maken. Deze foto’s zijn ook op verzoek van het MAOT verzonden naar hen voor gebruik als instructiemateriaal.