John van den BoogaartMartin BosOefeningen

Rhino Recovery 2016

Gespecialiseerde teams op het gebied van berging van voertuigen van 13 Lichte Brigade werden deze week uitvoerig getraind tijdens de bergingsoefening Rhino Recovery. Dat deden zij samen met Belgische collega’s van het 18e Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg en Nederlandse vakgenoten van andere landmachteenheden. De oefening vond plaats op de Legerplaats Oirschot en het Oefenterrein Oirschotse Heide.

De deelnemers werden tijdens de oefening geconfronteerd met ‘defecte’ voertuigen die zij moesten bergen. Ze kregen daarbij ingewikkelde situaties voorgeschoteld. Rhino Recovery zorgt ervoor dat de bergingsploegen extra kennis en ervaring opdoen ten gunste van de ondersteuning van oefeningen en operaties. En dat de internationale samenwerking met de Belgische defensie-collega’s versterkt wordt.

DefensieFotografie Nederland was met twee fotografen aanwezig.

De voorbereiding

Geen oefening zonder voorbereiding. Op dinsdagavond waren de bergers druk bezig met het klaarzetten van de oefenobjecten. Eigenlijk al een oefening op zich.

Berging M113 C&V uit de gracht

Het Belgische 18e Logistiek Bataljon start op de heide in de ochtendzon. Een oude M113 is in een gracht ‘gegooid’, naast de gracht ligt een wal. De M113 mag uit de gracht, over de wal en weer op het oefenterrein neergezet worden. En dat alles onder het toeziend oog van de Nederlandse collega’s.
De eerste poging om de M113 uit de gracht te trekken mislukt. Te weinig kracht en de het te bergen voertuig loopt hopeloos vast in het zand. Daarna gaat het met een andere plek van het bergingsvoertuig, het nodige scheppen en het gebruik van een katrol een stuk beter.  Helemaal goed ging het nadat de M113 van de handrem gehaald was.

 

Bergingsscenario’s in een waterbak

Op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne werden een aantal verschillende scenario’s geoefend. In de waterbak werden afgeschreven voertuigen gelegd die de bergers er weer op de goede manier uit moesten halen. Die goede manier begint met een plan. Rekenen aan de trekkracht en de grondweerstand, overleggen met de collega’s, samenwerken. Allemaal aspecten die uitgebreid in de oefening aan bod kwamen. En met dan aan het einde de succesvolle berging als kroon op het werk.

 

Bergingen met behulp van de Leopard 2

Met 2 stuks Leopard 2 bergers (Buffel) werd een Leopard 1V terug op een wagon geplaatst en daarna met 1 Buffel er via de juiste zijde vanaf gereden, goede samenwerking tussen de 2 Buffels is vereist. In een ander scenario was een Buffel vast te komen zitten in een greppel en moest hij zichzelf bergen. Hiervoor gebruikte hij de lier die verbonden werd aan een Leopard 1V die enkele meters verderop stond. Op deze manier kon hij zichzelf eruit trekken.