Martin BosNieuws

F-16’s terug uit het Midden-Oosten

Air Task Force Middle East

Sinds oktober 2014 maken Nederlandse F-16 detachementen deel uit van de luchtcampagnes in het Midden-Oosten in een brede internationale coalitie die strijdt tegen ISIS. Op 28 juni 2016 heeft het 7e detachement van de Air Task Force Middle East (ATF ME) in het Midden-Oosten de bijdrage beëindigd. 

De Nederlandse F-16’s werden met name ingezet om grondtroepen te ondersteunen (Close Air Support) en om aanvallen uit te voeren op vooraf geplande doelen in Irak en Oost-Syrië (air interdiction). De inzet was voornamelijk gericht op de logistieke aanvoerlijnen van ISIS. De F-16’s voerden sinds de start van de luchtcampagne ruim 2.100 missies uit waarbij meer dan 1.800 keer wapens werden ingezet. De gevechtstoestellen vernietigden onder meer opslagplaatsen en wapenfabrieken.

België neemt huidige missie over

De commandant Air Task Force Middle East droeg het commando over aan zijn Belgische opvolger. Daarmee komt een einde aan de aanwezigheid van circa 200 Nederlandse militairen in het Midden-Oosten. Nederland blijft aanwezig om de bewaking te verzorgen voor het Belgische F-16 detachement.

Terugdringen en bestrijden van ISIS

Samen met de andere landen van de coalitie is een belangrijke bijdrage geleverd aan het terugdringen en bestrijden van ISIS. Door constant verlies van strijders, middelen en terrein is ISIS steeds minder in staat veroverd terrein te behouden. Steeds meer strijders verlaten de groepering en de aanwas van nieuwelingen daalt drastisch. Sinds augustus 2014 verloor ISIS meer dan 25.000 km2 gebied in Irak en meer dan 9.000 km2 in Syrië.
Nederland blijft actief in de strijd tegen ISIS. Door training aan Koerdische Peshmerga-strijders en Iraakse special forces, door liaisons in verschillende hoofdkwartieren en door de bewaking te verzorgen voor het Belgische F-16 detachement.

Terugkeer

Op donderdag 30 juni keerden de zes Nederlandse F-16’s terug naar vliegbasis Volkel. Een vlucht in twee delen met een tussenstop in Griekenland. Even na 16:00 uur vlogen de zes toestellen over het vliegveld. Na de landing trakteerde de basisbrandweer hen op een warm welkom.
Twee toestellen splitsten zich af. De vliegers werden welkom geheten door de Minister van Defensie Hennis-Plasschaert en de luitenant-generaal Luyt, commandant van de Luchtstrijdkrachten. De vier andere toestellen parkeerden iets opzij. Buiten het zicht van de pers maar vlak bij de familie van de vliegers.

Hieronder de fotoreportage van de terugkeer.