Martin BosNieuws

Defensie helpt bij troepenverplaatsing

Host Nation Support

Door de verslechterde veiligheidssituatie zijn er weer meer Amerikaanse militairen aanwezig in Europa voor de collectieve verdedigingstaak. Zoals de Amerikaanse 10th Combat Aviation Brigade, 10th Mountain Division. 
Met zo’n 60 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook, AH-64 Apache en ongeveer 1.100 voertuigen en containers zijn ze 9 maanden in Europa geweest. Nu gaat de brigade terug naar de thuisbasis Fort Drum in New York. Nederland helpt bij deze verplaatsing die op 20 oktober begon en tot en met 20 november duurt.

Nederland levert daarmee de zogenoemde Host Nation Support (HNS, gastlandsteun). HNS houdt in dat NAVO-bondgenoten elkaar steun verlenen bij operaties op elkaars grondgebied. De VS hebben Nederland in dit geval om hulp gevraagd bij het verplaatsen van het militair materieel. Dit materieel gaat vanuit Duitsland en via vliegbasis Eindhoven naar de Rotterdamse haven. Van daaruit gaat alles met een schip naar de VS. 

Overslaglocatie

In de Rotterdamse haven is in de omgeving van Rozenburg een overslaglocatie ingericht. Zwaar beveiligd op het terminal van een ISPS-gecertificeerde (=veilige) organisatie. Volledig aan het zicht van de buitenwereld onttrokken is er een ’tijdelijk militair terrein’ ingericht. Het terrein is voorzien van hekken. Bewapende wachtposten controleren de in- en uitgangen en voeren 24/7 de bewaking uit. Het terrein heeft een enorm oppervlak waar de voertuigen neergezet kunnen worden. Een enorme hal beschermd de helikopters tegen de weersinvloeden.

Het inrichten van een ’tijdelijk militair terrein’ is een bewuste keuze. Het verandert de overslaglocatie in een militair object waardoor er de regels van Defensie gelden. Juridisch heeft het terrein daarmee een andere status. Je kunt je voorstellen dat bij calamiteiten er een andere geweldsinstructie geldt.

Nederlandse betrokkenheid

Diverse Nederlandse eenheden helpen bij de Amerikaanse troepenverplaatsing. Sterker nog, alle vier de krijgsmachtonderdelen werken aan deze operatie mee.

De algemene regie komt vanuit de Koninklijke Luchtmacht. Zij leveren daarnaast capaciteit voor het vlieggedeelte met een crashtender / brandweer van de vliegbasis Volkel. Een MAOT-team (Mobile Air Operations Team) verzorgt de ingerichte tijdelijke landingszone en helpt de Amerikanen met veiligheid en de communicatie tijdens het aanvliegen. Hondenbegeleiders kunnen helpen met opsporing.

De Koninklijke Landmacht regelt de beveiliging. De mannen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene staan 24 uur per dag aan de toegangspoort en doen de overall bewaking. Ze worden daarin ondersteund door de Koninklijke Marechaussee.

En tot slot is de Koninklijke Marine aanwezig met de Zr. Ms. Hydra. De duikers van dit schip doen de bewaking van het ‘natte’ gedeelte van de haven, de havenbodem en de kades. Personeel van de Hydra voert de patrouilles op het water uit.

[Artikel gaat verder na de foto’s]

In actie

Bravo Company, 277th ASB "Bandits"

De totale operatie duurt enige weken. In een paar weken tijd wordt het materieel van 10 CAB aan boord gebracht en vaart het schip uit. Een enorme hoeveelheid materieel moet dus klaargemaakt worden voor de verscheping. En terwijl het support in handen is van de Nederlanders, maken de Amerikanen van Bravo Company, 277th Aviation Support Battalion “Bandits” het eigen materieel klaar voor het transport.

Zelf doen ze er luchtig over: het klaarmaken voor de overtocht stelt niet zoveel voor. Het belangrijkste is het inklappen (Apache en Blackhawk) of demonteren (Chinook) van de rotorbladen. Zeildoek over gevoelige delen en duct tape doet de rest.
De voertuigen en containers worden op de kade opgesteld. Alle keurig netjes voorzien van vrachtstickers.

Na 9 maanden deployment verlangen de Amerikanen naar huis. Het personeel vliegt straks over. Het schip brengt hun materieel naar de haven in North Carolina. Nadat de rotorbladen weer gemonteerd zijn vliegen de heli’s naar hun basis. De mannen van 10 CAB gaan dan van hun welverdiende vakantie genieten (terwijl andere eenheden van 10 CAB op dit moment actief zijn in Zuid Korea en het Midden Oosten).

In de loods

Een voor een worden de toestellen dus klaar gemaakt. Omdat ze nog niet op het transportschip geladen kunnen worden, worden ze opgeslagen in een loods. Rij na rij. Een hoeveelheid helikopters die al groter is dan het aantal heli’s van het DHC.

Tot plotseling de dynamiek op het terrein veranderd. Er komt een nieuwe vlucht aan. Snel maar secuur wordt het terrein op FOD gecontroleerd. In de verte klinken de eersten.

Nieuwe toestellen

De eerste groep is een aantal AH-64 Apache helikopters. Ze worden door het aanwezige Nederlandse MAOT-team binnengepraat. En zodra de motoren uit staan gaat het grondpersoneel aan de slag met het verslepen. Het nadrukkelijke geluid van de CH-47 Chinook klinkt namelijk ook alweer in de verte…