John van den BoogaartOefeningen

Slingload-oefening met de Chinook

De Reünie

Woensdag 16-8-2017, een filmcrew arriveert op de GLV-V, zo wordt de Oirschotse heide benoemd door de Luchtmacht: Gebied LaagVliegen Vijf. Hier mogen helikopters laag vliegen en zelfs landen. De filmcrew ging een portret maken voor het programma de Reünie. Als onderwerp werd een militair van de Luchtmobiele eenheid gefilmd in zijn werkzaamheden.

Slingload

Het scenario was het aanhaken van een MB jeep als slingload voor de Chinook. De MB werd zorgvuldig geprepareerd voor de sling, er hangt dadelijk toch ruim een ton onder de Chinook welke niet los mag komen. 
De Chinook was inmiddels gearriveerd, een Apache en Cougar die ook rondvlogen moesten plaats maken voor Rodney, de D-667 van het 298Squadron Chinook transportheli’s. Het Mobile Air Operations Team van het Defensie Helikopter Commando (MAOT DHC) regelt op de grond de veiligheid en het aanhaken van de lading. Er moet veel in de gaten gehouden worden, of de Chinook vrij baan heeft, de lading goed vast zit en of er niemand te dichtbij komt.

De Chinook kwam langzaam en laag op de MB af gevlogen die midden op de heide stond. Een kruisende Bushmaster van defensie moest hierdoor even halt houden. Door de enorme downwash komt er een muur van zand op je af, de filmcrew zocht hun heil achter wat voertuigen waardoor er weinig gefilmd werd. 
Het aanhaken gebeurde buiten het zicht van onze camera maar al snel steeg de Chinook op met de MB eronder hangend. 
Na een rondje gevlogen te hebben werd de MB weer teruggezet op zijn plaats. Met uiterste precisie en communicatie tussen piloten, loadmaster en MAOT wordt de lading netjes en rustig op de grond gezet. Als de Chinook weer losgekoppeld is mag hij weer weg. 

2e poging

Voor de filmcrew kwam er een 2e poging, ze gingen nu wijselijk op een andere locatie staan waardoor het geheel gefilmd kon worden zonder een berg zand voor de camera.
Hierbij kon ik zelf ook wat close-ups schieten van het aanvliegen, loshaken en weer vertrekken. Het stond nu goed op beeld, alles werd opgeruimd en de Chinook deed nog enkele (s)low passes voor alle aanwezige camera’s. Oefening geslaagd. Of de opnames ook geslaagd zijn zien we over een poosje bij het programma De Reünie op de KRO-NCRV.