John van den BoogaartOefeningen

Smoking Eagles

Eagles verschieten rookgranaten

Charlie “Eagles”compagnie zit midden in hun omscholing op de Boxer. Nog enkele weken te gaan en dan zit ook voor deze compagnie de omscholing erop. Het zit er dan zelfs voor het hele bataljon op. Volgend jaar is het 17e painfbat aan de beurt. Donderdagochtend 2 november mocht DFN even komen kijken naar het verschieten van fosfor rookgranaten. Het weer zat ook even mee. Een mooie opkomende zon verlichtte het geheel.

Smoking

RCWS Boxer eagles
RCWS Boxer

De boxer heeft aan beide zijdes van het RCWS een rookbus lanceerinrichting (RBLI) zitten.
4 potten per zijde, 8 rookpotten kunnen dus simultaan verschoten worden. Als de Boxer onder dekking wil terugtrekken kan hij de RBLI activeren en de 8 rookgranaten veroorzaken een rookgordijn van +- 40sec waardoor de Boxer veilig kan terugtrekken.

De gebruikte rookpotten blokkeren tevens het zicht van infraroodkijkers zodat ze ook ’s nachts effectief zijn. Ipv 8 werden er vandaag 4 per Boxer verschoten.
Nog steeds impressief om te zien, zeker als meerdere Boxers tegelijkertijd dit gebruiken.
Op de eerste foto’s zie je in de lucht de 4 potten nadat ze gelanceerd zijn. Pas wanneer ze omlaag gaan vallen en zo’n 20-40meter van het voertuig zijn ontploffen ze en vallen de brandende fosfordelen op de grond waarna er een flinke rookontwikkeling ontstaat.