John van den BoogaartOefeningen

Chinook boordschutters in actie

Boordschutters

Donderdag 2 november vlogen er 2 Chinooks die continu een groep militairen en een hond afzette en even later weer oppikte.
Nadat ze gedropt werden op de compound vloog de Chinook zijn circuits en zette even later weer de landing in. 2 jeeps reden hard op de Chinook in, maar het had weinig effect. De boordschutters hielden alles nauwlettend in de gaten en zorgden ervoor dat ze op gepaste afstand bleven.

De 2e groep werd steeds aangevallen door “grondtroepen” die wilde voorkomen dat de groep opgepikt werd door de Chinook. Gewapend renden ze hard op de Chinook af die zojuist zijn landing inzette. De reacties van de piloten en de boorschutters werden zo getest.

De ingezette landing werd abrupt afgebroken en de Chinook vloog snel uit het zicht. Toen het weer rustig was kwam er een 2e poging. Nu werd gewacht tot de Chinook op de grond stond om zo te testen wat de boordschutter ging doen. Enkel het wegwuiven van de “aanvallers” werd niet geaccepteerd, er moest geschoten worden. Een kort waarschuwingssalvo richting de grond was voldoende om de ongenode gasten af te wenden. Op wat handgebaren na die over en weer uitgewisseld werden, werd het snel weer rustig. De groep kon veilig instijgen en de Chinook vertrok weer. Kort maar krachtige oefeningen die we van erg dichtbij konden vastleggen. 

De enorme zandverplaatsing die de Chinook veroorzaakt is goed te zien op de soms wazige foto’s.