Martin BosOefeningen

Springen voor die extra Wing

Tijdens de internationale luchtlandingsoefening Falcon Leap wordt er onder andere door militairen geoefend met het materiaal van een ander NAVO-land. Men leert het werk met een buitenlandse collega’s en als ‘extra’ krijg je de parawing van dat land.

Falcon Leap 2023

Infographic Falcon Leap 2023

Ieder jaar organiseert de 11 Luchtmobiele Brigade de twee weken durende oefening Falcon Leap. Tijdens de eerste week oefenen militairen het droppen van vracht via het container delivery system boven de Marnewaard en locaties in België. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landen op diverse locaties in Gelderland, Noord-Brabant, Groningen en België.

Aan Falcon Leap doen in deze editie 13 landen mee. Naast Nederland zijn dat Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De oefening richt zich op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. Door te oefenen met personeel, uitrusting en vliegtuigen van andere landen verbeteren de militairen hun procedures en samenwerking (de interoperabiliteit).

Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De Hercules-transportvliegtuigen van 336 Squadron van het Air Mobility Command van de Koninklijke Luchtmacht zorgen samen met andere landen voor het luchttransport. 

Springen

Vandaag is de actie op de Ginkelse Heide bij Ede. Oftewel Dropzone Yankee zoals adjudant Guus vertelt. Hij neemt ons mee in een stuk begrip van de historische grond waar we ons vandaag bevinden. De dropzone bij Ede werd in 1944 gebruikt om 2000 parachutisten te landen voor de geallieerde operatie Market Garden. Op 15 kilometer afstand van Arnhem hadden de hier gelande troepen te maken met een forse tegenstand tijdens hun opmars. Iets dat ook jaarlijks tijdens Airborne Ede herdacht wordt.

Het springen is vandaag met de zogeheten static line. Hierbij zijn de militairen verbonden aan het vliegtuig en gaat de parachute meteen open bij het verlaten van het toestel. De vliegtuigen vliegen tijdens de dropping op een hoogte van ongeveer 1000 voet (300 meter). Nadat de laatset parachutist uitgestapt is, maken de vliegtuigen nog een laatste laag rondje als afscheid.

Parawing

De oefening Falcon Leap keert jaarlijks terug want het is belangrijk om het valschermspringen te blijven oefenen. Als extra leert men tijdens Falcon Leap het springen uit een ander vliegtuig, met ander materieel, andere loadmasters en andere parachutes. Of eigenlijk zijn het ‘valschermen’, benadrukt adjudant Guus. Tegelijkertijd leert met het internationaal organiseren en aansturen van de internationale eenheden.

De militairen die met een valscherm van een ander land springen, verdienen ook de parawing van dat land. Na iedere sprong is er op de dropzone daarom een korte ceremonie waarbij men een nieuwe parawing opgespeld krijgt.