Elisabeth SmitMartin BosNieuws

Wereldhavendagen: counter piracy demonstratie

Een van de grootste demonstraties tijdens de Wereldhavendagen 2023 was de Counter Piracy demonstratie van de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers.

Counter Piracy Operations

Maar voordat we kijken naar de demonstratie, hebben we het eerst over de Counter Piracy Operations. De Koninklijke Marine namelijk is een belangrijke speler in de strijd tegen piraterij. Jaarlijks voert de marine verschillende operaties uit om de zeehandelroutes veilig te houden. De piraterij is een groot probleem voor de wereldeconomie. Piratenschepen beroven en kapen schepen, waardoor de scheepvaart vertraagt of geblokkeerd wordt. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten, en kan zelfs een bedreiging vormen voor de voedselvoorziening.

Logo EUNAVFOR Atalanta

De Koninklijke Marine voert haar counter piracy operations in verschillende delen van de wereld uit. Een van de belangrijkste operaties is de European Union Naval Force Somalia (EUNAVFOR Atalanta). Deze operatie wordt uitgevoerd in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, waar piraterij een groot probleem is.

EUNAVFOR Atalanta heeft als doel de piraterij in deze regio te verminderen. De marineschepen van de operatie patrouilleren in het gebied en zijn klaar om piratenschepen aan te vallen. Daarnaast bieden ze bescherming aan schepen die door het gebied varen. Dankzij de inzet van onze marine is de piraterij aanzienlijk verminderd.

De Koninklijke Marine voert haar Counter Piracy Operations niet alleen uit. Ze werkt samen met andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en met internationale organisaties, zoals de VN en de Europese Unie. Deze samenwerking is essentieel om de piraterij wereldwijd te bestrijden.

Demonstratie Wereldhavendagen

In het demonstratiescenario hebben piraten het schip overmeesterd en het is aan het Korps Mariniers de taak om het schip te heroveren.

Mariniers varen met de FRISC naar het schip.

Via een ladder gaan de Mariniers aan boord.

De piraten zijn eerst vol zelfvertrouwen. Een moment later worden ze gearresteerd.

Tijdens de actie zorgen de LCVP Mk 5 en de NH90 helikopter voor de nodige ondersteuning.