Historie en herinnerenMartin Bos

Het Cavaleriemuseum wordt 60

Het Cavaleriemuseum bestaat 60 jaar. Een goed moment om groots uit te pakken met het vieren van de jaarlijkse Vriendendag op de Bernhardkazerne.
Uiteraard kennen de trouwe bezoekers van DefensieFotografie het Cavaleriemuseum en de Vriendendag en vandaar dat beiden niet toegelicht worden. Of kijk anders op de reportage-pagina’s over het museum.

In deze reportage een verslag van de gebeurtenissen met het rijdende materieel.

Vroeg

In de werkplaats brandt al om half zeven het licht. De laatste maanden is er hard gewerkt om al het materieel voor elkaar te hebben. Er zullen vandaag ruim 1000 vrienden en introducés komen.

Een voor een worden de tanks opgestart en klaargezet. De ene tank start met een fors gebrom, de ander zet tijdens het starten de werkplaats in een fors rookgordijn.

Kameraadschap

Heel even komt de Generaal Majoor van Keulen langs. De generaal is wapenoudste van de Cavalerie. Binnenkort start hij als Director Operations and Plans van de International Military Staff van de NAVO.
Het team van de werkplaats is verrast dat de generaal er zo vroeg toch nog even is. De generaal is zelf verrast door het cadeau: een gevechtsjasje met zijn nieuwe NAVO-voornaam ‘George’ en bijzondere rangsonderscheidingstekens met de gestileerde ‘A’ van het Regiment Huzaren Prins Alexander.

Waarna het tijd is voor de briefing door chef van de werkplaats.

Voorzichtig rijden. Instappen en de rittenkaartjes innemen. Tussen de middag wisselen van shift en nog veel meer zaken om de dag goed en vooral ook veilig en verantwoord te laten verlopen.

Ganzenpas

Wat een geweldig geluid klinkt er op de kazerne. De tanks rijden langzaam achter hun begeleider aan naar de Vlasakkers. Om daar het gas open te gooien en te genieten van de langzaam opgaande zon.

Rondje rijden

Voor veel Vrienden van het Cavaleriemuseum is de mogelijkheid om met een tank of pantservoertuig mee te rijden het jaarlijkse hoogtepunt.

De dag vliegt om. Om half vier stopt de aanvoer van de Vrienden naar het Hoytemaplein. Langzaam worden de rijen minder. Een aantal pakt snel nog even de kans voor een tweede, laatste rondje.

Groepsfoto

Een vriendendag is natuurlijk niet compleet zonder groepsfoto.

Waarna we weer terug rijden naar de kazerne. Snel nog een paar foto’s van een aantal mensen die het vandaag mogelijk maken. En dan aftanken en opruimen.

Tot volgend jaar.
En wil je ook Vriend worden van het museum? Kijk dan op http://www.cavaleriemuseum.nl/vriend/index.html