InternationaalMartin BosNieuws

Ejército de tierra – het leger van Spanje

In het schitterende kazernecomplex ‘El Bruch‘ in Barcelona (Spanje) werd dit jaar een open dag gehouden van het Spaanse leger, de Ejército de tierra. Drie dagen lang konden geïnteresseerden kennis maken met het Spaanse leger. En net zoals in Nederland staat bij deze NAVO-partner het materieel centraal: op het exercitieterrein van de kazerne was een groot aantal voertuigen opgesteld. Daarnaast waren er stands van de verschillende krijgsmachtonderdelen, van de lokale brandweer en van de Guardia Civil.

Verschillen

We kennen uiteraard het Nederlandse leger en de gebruiken. Bij dit buitenlandse bezoek valt het ook op dat er verschillen zijn. 

Groetplicht

De groetplicht bestaat nog in Spanje (en is des de opvallender wanneer je door een overste over het terrein begeleid wordt).

Een eigen militaire industrie 
LAG-40

Spanje kent een rijke militaire traditie en heeft ook nu nog een eigen defensie-industrie. De bij dit artikel getoonde voertuigen zijn bijna alle in Spanje ontworpen en gebouwd. Zelfstandig of in een internationaal consortium. Dat men hier trots op is blijkt ook duidelijk in de verschillende gesprekken (en vinden wij niet iets om je voor te schamen).
De boven dit artikel getoonde Leopard 2 is een Leopard 2E die ten opzichte van de 2A6 voorzien is van zwaardere bepantsering en een in Spanje ontwikkeld C2-systeem.
Hiernaast een foto van de 40mm automatische granaatwerper LAG-40 van Santa Bárbara Sistemas.

Type-rijkdom

Hebben we in Nederland maar één type infanterie-gevechtsvoertuig, de Spanjaarden hebben er drie. En dat gaat eigenlijk door over alle andere soorten voertuigen, van terreinvoertuig tot artillerie.

Duitse klein kaliber wapens 
MG3

Deze keer geen grote aantallen van de bekende Amerikaanse of Belgische wapens. Het standaard persoonlijke wapen is in Spanje de door CETME in licentie gebouwde H&K G36. Als algemeen machinegeweer gebruikt men de MG3 (foto). De klein kaliber wapens zijn bijna alle van Duitse herkomst (met uitzondering van bijvoorbeeld de Barrett M95 en de AI AW308).

Druk bezocht

In Nederland kwamen er op de kazernegebonden open dagen al snel meer dan 100.000 mensen af. Ook deze dag was voor lokale begrippen met enige duizenden bezoekers volgens Spaanse begrippen goed bezocht.

Twee sets foto’s

Juist om een goede indruk te krijgen van het Spaanse materieel en van de sfeer op een Spaanse open dag, plaatsen we twee sets met foto’s.
Met speciale dank aan de luitenant-kolonel Manuel B. van de Inspección General del Ejército voor de zeer gastvrije ontvangst.

Mediterane sfeer

 

Bijzonder Spaans materieel