Martin BosNieuws

Deflab: innoveren en werken bij Defensie

Op 7 maart 2019 werd voor de eerste editie van Deflab gehouden bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Enerzijds een tentoonstelling van alle nieuwe tech-snufjes binnen Defensie.  Deflab laat zien hoe Defensie samen met universiteiten, tech-bedrijven en andere organisaties zoekt naar innovaties die bijdragen aan vrede en veiligheid.

Anderzijds is Deflab een banenbeurs om jongeren en professionals enthousiast te maken voor werken bij Defensie. De jongeren (en een enkele oudere) waren in zeer grote getale gekomen. Met eigen vervoer of met de pendelbus. Al voor de openingstijd stond er een file op de Paltzerweg.

Logo deflab

Deflab werd officieel geopend door de staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. En daarna mochten de 3.000 bezoekers langs de stands die verspreid door het museum stonden. Twee thema’s vielen er dit jaar op: drones en 3D printen.
De drones komen in alle soorten en maten. Van de kleinste Black Hornet van 18 gram voor verkenningen tot aan de grootste 130 kilogram zware megadrone voor vracht- en (op termijn) gewondentransport. Vliegend of, zoals de Throwbot, rijdend. Binnen Defensie gebruiken de Special Forces van het Korps Mariniers (NL MARSOF) de Throwbot om letterlijk ‘beeld en geluid’ te krijgen in een onbekende omgeving. De volledig stof- en waterdichte robot zorgt zo voor eyes on the ground voordat er boots on the ground verschijnen.

Het snel reproduceren van onderdelen stond centraal bij de 3D-printers. Vooral aan boord van schepen en in de uitzendgebieden hebben deze printers nu al hun waarde bewezen. Al met een korte training van een paar dagen zijn technici in staat de eerste onderdelen te printen. 

Hieronder een korte reportage van de sfeer op Deflab.

Munitie tracker

Om vast te stellen of munitie aan de eisen voldoet, heeft het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie (KCW&M) van het Defensie Munitiebedrijf de Ballistic Projectile Tracking Analyzer. Met deze radar kun je de baan van kogels en granaten controleren. De nieuwe tracking analyzer van het type MFDR 2100/40 is een product van de Deense fabrikant Weibel. Het systeem is medio 2018 ingevoerd en uitgebreid voorgesteld in een artikel van Materieel Gezien.

Op Deflab stond het systeem werkend opgesteld. Dus het radarsysteem en de meetwagen.

Bijzondere veldkeuken

240 Dienstencompagnie (240 dncie, OOCL) stond op Deflab met een compleet ‘nieuw’ maaltijdenconcept. Nieuw tussen aanhalingstekens omdat het systeem overgenomen is van de Luchtmacht. In een container is een complete keuken ingebouwd met koeling, snijruimte en een plek voor koken, bakken en braden. En met een groot raam om het vers gemaakte eten uit te serveren. Duidelijk iets anders dan de veldkeuken, het geregenereerde / opgewarmde eten of Echos Mobile. Het containersysteem luistert naar de naam HMCK wat staat voor High Mobility Container Kitchen.

Nu nog een enkele container maar onder leiding van de majoor werkt men aan het stevig neerzetten van het concept om verse maaltijden in het veld aan te bieden. Motiverend!