Elisabeth SmitNieuws

Herdenking Korps Mariniers Oostplein

Het Korps Mariniers en Rotterdam zijn sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mariniers zijn dan ook veelvuldig in het straatbeeld terug te vinden, zo ook vandaag op het Oostplein. Met een kranslegging herdacht het korps zijn gevallenen. Dat gebeurt jaarlijks rond de verjaardag van het korps. Dat bestaat op 10 december maar liefst 358 jaar!

De herdenking vond traditiegetrouw plaats op de plek waar tussen 1823 en 1940 de kazerne van de mariniers stond. Nu staat er sinds 1963 het bronzen herinneringsmonument voor de gevallen marinier. De marinier die destijds model stond voor het beeld was er zelf ook bij. Adjudant van de mariniers b.d. Ben Schierboom (90) had zelfs een kleine rol. Hij overhandigde een miniatuurbeeldje.  Binnenkort wordt het tentoongesteld in het Mariniersmuseum.

De herdenking werd verder bijgewoond door tal van actief dienende en oud-mariniers, veteranen en burgers van Rotterdam. Dit jaar was ook een afvaardiging van de Royal Marines aanwezig. Dat was ter gelegenheid van de 50 jarige samenwerking tussen de Britse en Nederlandse mariniers.