John van den BoogaartMartin BosNieuws

Is het het verstoren waard?

Op woensdag 14 maart is DFN mee geweest met een uitgestegen oefening, de Omscholing van 17 Painfbat GFPI. De reportage staat elders op deze site. Maar daar willen we het deze keer niet met jullie over hebben. Waarover dan wel? Over hulzenrapers en andere mensen die oefeningen verstoren.

Hulzenrapers

Op veel van de vrij toegankelijke oefenterreinen zijn hulzenrapers actief. Mensen die achter de oefening aan lopen om het messing van de afgeschoten patronen op te rapen. Ze brengen het metaal naar de oudijzerhandel en dat brengt op dit moment € 3,00 per kilo op. Bij een oefening als hierboven, is het mogelijk om enige kilo’s messing uit de natuur te halen. Op zich een win-win: de natuur wordt opgeruimd en de rapers verdienen een zakcentje met hun actie.

Meer mensen hebben het hulzen rapen ontdekt. Om het in goede banen te leiden is er op een oefenterrein in Noord Nederland een pasjessysteem in het leven geroepen, zonder pasje mag er niet geraapt worden. Op andere terreinen is het hulzen rapen nog steeds vrij. En begint de ellende. 
De hulzenrapers gunnen elkaar weinig en willen het eerste bij de ‘buit’ zijn. Met als gevolg dat de oefeningen verstoort worden. De rapers gaan letterlijk naast de vurende militairen staan. Ook wanneer de militairen in volledige camo in de bosrand liggen. Hoezo verdekt? Ze liggen naast die vent met de boodschappentas en knalrode jas!

Nukubu’s

Bord terrein OirschofBurgers heet in defensiejargon ‘nukubu’. Een afkorting die staat voor Nutteloze Kut Burger. Een term waar wij, serieuze fotografen die de geldende regels respecteren, kriebels van krijgen. Vanaf de buitenkant kan je niet zien waar je mee te maken hebt, al verraad onze grote camera soms wel iets. Maar we snappen de term wel wanneer deze gebruikt wordt richting hulzenrapers en andere gebruikers van de heide die van mening zijn dat zij alle recht hebben om overal ten alle tijden te lopen/rijden/staan. De bordjes bij elke ingang op de heide zijn vrij duidelijk. VERBODEN TOEGANG!  Daaronder, uitgezonderd het wandelen op de wandelpaden tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarna, MITS u de geldende regels respecteert. Een daarvan is “Mits u geen geen oefeningen verstoort” een 2e regel “Mits u niets beschadigt, meeneemt of achterlaat”. Het wordt getolereerd  dat je raapt, maar het blijft verboden. Wat niet getolereerd wordt is het verstoren van de oefeningen. 

Verzoek

Hierbij door ons een herhaling van de gedragsregels op de heide.

Verstoor geen oefeningen!

Met de huidige trend zal het niet lang meer duren voordat de verstoringen keihard een halt toegeroepen worden. Hou er rekening mee dat dit op een manier zal zijn waar wij geen van allen beter worden. We kunnen enkel hopen dat defensie het verschil kan en wil maken tussen serieuze fotografen en hulzenrapers/nukubus die enkel aan hun eigen gewin denken ten koste van alles.

 

Waarom de foto van de paard en wagen? De oefenvijand lag in de bosrand, de Boxers ronkten al in de verte toen het rijtuig naderde. Het aanwezige kader en de militairen gebaarden heel duidelijk: ‘doorrijden’. Voor de passagiers van het rijtuig het moment om vol op de rem te gaan. Omstandig werd de militairen uitgelegd dat het bos van ons allemaal was. Er werd ruim de tijd voor genomen. 
Wij waren vol respect voor de militairen die uiterlijk onbewogen de tirade aanhoorden. Ondertussen waren de Boxers genaderd en was dit oefendeel duurzaam verpest. Nutteloze Kut Burgers dus.