Martin BosNieuws

Marco Kroon bezoekt het VST

Marco Kroon

Marco Kroon als RMWO
Marco Kroon als RMWO
foto: Ministerie van Defensie

Majoor Marco Kroon is sinds februari 2017 werkzaam als “Stafofficier Relatiebeheer veteranen, bedrijfsleven & ceremoniële representatie Krijgsmacht” bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. De meeste mensen kennen hem omdat hij de eerste militair is die na 1955 is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koningin Beatrix sloeg Marco Kroon op 29 mei 2009 tot Ridder.

In het kort even Marco’s loopbaan. In 1989 begon hij bij het Korps Mariniers. Hij werd o.a. uitgezonden naar Irak en Cambodja. In 1994 stapte hij over naar de Landmacht en in 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen. In verschillende rollen en functies diende hij in Bosnië, de laatste keer was dat weer in dienst van de Landmacht. In 2004, keerde Marco terug bij het Korps Commandotroepen en nam hij deel aan de Stabilisation Force Iraq. Marco werd driemaal uitgezonden naar Afghanistan (2005, 2006 en 2007). Van begin 2014 tot medio augustus 2014 werd hij uitgezonden naar Mali in het kader van de VN missie Minusma. Op 3 november 2014 werd hij gepromoveerd tot majoor.

Lezingen

Lezing Marco Kroon bij VST

De majoor Kroon geeft vanuit zijn functie bij de IGK door het hele land lezingen over zijn vak. En over leiderschap, teamwork, veerkracht, kameraadschap, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden. En over de adaptieve krijgsmacht en zijn ervaringen in de dienst.

Veteranen Search Team

Vandaag is de majoor Kroon te gast bij het Veteranen Search Team. Deze geweldige organisatie helpt de politie door (simpel gezegd) op een gestructureerde manier gebieden te doorzoeken. Hiervoor hebben ze een netwerk van veteranen, getrainde en gedisciplineerde manschappen met militaire achtergrond. Fijne mensen die gediend hebben in diverse crisisgebieden in de wereld. En met hun eigen werkwijze een unieke zoek-klus kunnen klaren.

Marco Kroon neemt ze mee in alle aspecten van zijn vak. Als militairen onder elkaar met een gemeenschappelijke referentie. En hij vertelt over zijn nieuwe boek, wat hij heeft meegemaakt en wat dat met je doet. Uiteraard daarna een uitgebreide signeersessie!

Vandaag (als enige burger) een lezing mogen bijwonen van Marco Kroon. Wat een sterk verhaal. En ook hoe triest het is hoe Marco publiekelijk te schande is gemaakt. 

Ik geloof in hem en ga straks lekker genieten van zijn boek.

De quote hierboven is van een van de gasten tijdens de lezing en vat eigenlijk de gehele indrukwekkende bijeenkomst samen.