Martin BosNieuws

Meidenvaardag bij de Marine (2)

Hier deel twee van de reportage over de Meidenvaardag bij de Koninklijke Marine. In het eerste deel kan je lezen waarom Defensie deze dag organiseert. Je ziet de foto’s van de binnenkomst en de rondleidingen op het schip, de Zr.Ms. Johan de Witt.
Uiteraard is er op deze dag de nodige actie. En daarover gaat dit artikel.

Demonstratie schieten

Een van de basisvaardigheden van een militair is dat zij ook moet kunnen schieten. Aan boord is het goed te oefenen met een lege Noordzee als kogelvanger. 
Op het achterdek zijn twee manschijven neergezet als doel. Met het Colt C7 geweer en het Glock 17 pistool werd de oefening verschoten. Staand, knielend en vooruit verplaatsen. Afwisselend pistool en geweer. Het fijne van schieten op zee is dat je zelf je hulzen kunt rapen.

Buitenlucht

Na de schietdemonstratie gaan de rondleidingen weer verder. Helaas zijn er een aantal plekken op het schip verboden om te fotograferen. De rondleiders weten zorgvuldig de commandocentrale en andere ‘gewenste’ afdelingen over te slaan. Op het seindek mag iedereen naar buiten en dan zie je pas echt hoe groot de Zr.Ms. Johan de Witt is. Je staat er 20 meter boven de zeespiegel. 

We krijgen een blik op de ’tanden’ van het schip, de manier om van zich af te bijten. Daarvoor heeft het schip een aantal punten waar de .50 QCB en de MAG opgesteld kunnen worden. Voor en achter op het schip staat het Goalkeeper kanon.

Demonstratie NH90 helikopter

Betrekkelijk onverwacht is er dan ook de NH90 helikopter. Vanwege het weer was het langere tijd onzeker of hij nog langs zou komen. Met een high speed pass rakelings langs het schip weten we in ieder geval dat hij er is.

Demonstratie Boarding

De volgende demonstratie wordt gegeven door een team van het schip: boarding. Althans, het gewapend overrompelen van een iemand op het schip.

Demonstratie Search and Recue

Daarna is het de beurt aan de OO-NHX, een Eurocopter AS 365N3 Dauphin van Noordzee Helikopters. Deze Belgische civiele heli vliegt tegenwoordig vanaf vliegveld De Kooy. Voor het publiek op het schip geeft de helikopter-bemanning een demonstratie in het neerlaten van een persoon op het dek van het schip.

 

Demonstratie FRISC

De snelle rubberboten van de Marine zijn bekend onder de naam FRISC. FRISC staat voor Fast Raiding Interception Special Forces Craft (snel onderscheppings- en beveiligingsvaartuig). De FRISCs worden gebruikt voor anti-smokkel-, antipiraterij- en amfibische operaties van het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Twee FRISCs kwamen even langs om te laten zien hoe het is om met 75 kilometer per uur over zee te varen.

Terug naar de haven

Tijdens de demonstraties varen we langzaam terug naar de haven. Een duif heeft de gehele tocht meegemaakt. Zal ze in de haven weer vertrekken?

Alle meiden en/of dames mogen weer terug naar de hangaar voor de afsluiting. Zeer gewillig lopen ze naar binnen want de lichte buien zijn ondertussen overgegaan in stevige regen. Geschikt? Na deze 14e Meidenvaardag weet Defensie dat rond de 20% van de aanwezigen hun bezoek daadwerkelijk om zullen zetten in een sollicitatie. 

Velen kruipen achter hun mobieltje. Een enkeling vraagt nog tekst en uitleg. Nog een laatste speech. Moe en voldaan verlaten ze het schip.