Martin BosOefeningen

Falcon Autumn 2022: Missie in Havelte

Na de aanval op het vliegveld van Drachten is daar een Forward Operating Base gebouwd. Vanuit daar worden missies in de omgeving uitgevoerd. Een missie is op het oefenterrein Havelte.

Met Falcon Autumn wordt zo realistisch mogelijk getraind door de militairen van de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en hun Poolse collega’s. Voor transport en bescherming gebruiken de troepen een groot aantal helikopters. Natuurlijk de ‘eigen’ helikopters van het Defensie Helikopter Commando. Versterking komt via de Mi-8 Hip van de Poolse luchtmobiele brigade 25 BKPow.

Falcon Autumn 2022 is al anderhalve week bezig. In de eerste week werd er gewerkt aan planvorming en (internationale) samenwerking. Ondersteuning van de operatie is ingericht met bijvoorbeeld de op de website getoonde FARP (Forward Arming and Refuelling Point) op de Ginkelse Heide. In een grote operatie is het vliegveld van Drachten op de vijand veroverd. Waarna er op het vliegveld een Forward Operating Base (FOB) in gebruik genomen is (zie ook onze reportage).

Vanuit de FOB worden missies uitgevoerd. Zoals een missie naar het oefenterrein in Havelte.

Poolse militairen

Het succes van de missie van vandaag ligt in handen van de Poolse militairen van 25 Brygady Kawalerii Powietrznej (25 BKPow). Zij zijn op het oefenterrein Havelte door helikopters afgezet na een korte vlucht vanuit Drachten. De troepen rukken hierna op door de bossen. Samen, professioneel en waakzaam.

Opfor en verrassing

In de bossen ligt de Opfor (opposing force, de oefentegenstander) te wachten. Ze zijn herkenbaar aan hun eigen jacks. En aan hun houding nadat ze uitgeschakeld zijn: liggend op de rug, ongevaarlijk en ongewapend kijkend raar de omgeving of het mobieltje.

Ook in Falcon Autumn wordt gebruik gemaakt van verdekt opgestelde voertuigen van de vijand. Een bekende Bushmaster en MB staan verscholen in de bosjes. Een oude en goed werkende YP408 van de Stichting Mobiele Artillerie wordt gebruikt als verrassingsobject. Niet ieder kent nog dit voertuig. En een Britse Defender maakt het voertuigenaanbod compleet.
Een aantal van de voertuigen valt op door een radiomast. Het is niet bekend of er ook vanuit het elektromagnetisch spectrum geoefend wordt. Uitsluiten kunnen we het niet.

Beveiliging van de missie

De missie wordt vanuit de lucht ondersteund. Hiervoor zijn er een tweetal AH-64 Apache helikopters aanwezig. Bij een van hen gaat er echter iets mis. Een voorzorgslanding wordt gemaakt. Waarna de piloten uitstijgen en twee militairen in felgekleurde hesjes de bewaking overnemen.

Gewonden

Zelden is er een strijd zonder gewonden. En ook hier zijn er een paar militairen bij de aanval “gewond” geraakt. Kameraden voeren de eerste hulp uit. De beide gewonden worden klaargemaakt om geëvacueerd te worden. De gewonden zijn trouwens trauma-acteurs die speciaal hiervoor zijn opgeleid.

Een Cougar helikopter haalt de gewonden op.

Extractie

En dan na de missie gaan de militairen weer terug naar de Forward Operating Base in Drachten. Helikopters halen hen op.
Op de FOB zullen ze weer (even?) een betrekkelijke rust krijgen. Daarna start de voorbereiding voor de grote actie. Over een paar dagen is de Air Assault (en volgt uiteraard onze volgende reportage over Falcon Autumn 2022).