Martin BosOefeningen

Falcon Autumn 2022: Air Assault

De militaire oefening Falcon Autumn zit er bijna op. Als allerlaatste missie is er de bevrijding van het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg via een Air Assault. Het wordt een grote gecombineerde aanval met helikopters en grondtroepen.

De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando zijn al ruim twee weken aan het oefenen. De eerste week werd gebruikt voor de planvorming en het wennen aan de (internationale) samenwerking. Verder werd er een ‘Forward Arming and Refuelling Point‘ (FARP) opgericht op de Ginkelse Heide. Aan het einde van de tweede week was men klaar om het vliegveld van Drachten te bevrijden en daar een ‘Forward Operating Base‘ (FOB) in te richten. Op het oefenterrein Havelte werd een missie uitgevoerd. En dan volgt vandaag de eindopdracht: een Air Assault op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg (MVKV).

In herinnering: MVKV

Een oefening op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg is bijzonder. Ooit stonden hier de vliegtuigen van de Marine Luchtvaartdienst (MLD). Op 21 juli 1982 kregen ze het splinternieuwe P-3C Orion patrouillevliegtuig! We weten nu hoe het afliep. De Orion werd wegbezuinigd in 2004. Het vliegkamp sloot in 2006 en de MLD werd in 2008 opgeheven.

Het terrein is tegenwoordig een bedrijventerrein. Aan de noordoostzijde wordt flink gebouwd aan een woonwijk. Het oude platform ligt er nog en daar staat de hangaar van de musical Soldaat van Oranje.

Air Assault

Vandaag de eindoefening. Het gaat om een Air Assault. En dat is de term voor een actie waarbij gevechts-, gevechtssteun- en gevechtslogistieke eenheden samen met helikoptereenheden het gevecht aangaan. Vanuit de lucht en op de grond. De aanval bestaat uit vier grote delen: het voorbereiden (shaping), de landing (insertion) en het grondgevecht (beide de decisive operation) en de terugtrekking (extraction).

Voorbereiding

De eigenlijke landing begint met het vanuit de lucht opruimen van belangrijke tegenstand. Een viertal AH-64 Apache helikopters heeft deze taak op zich genomen. Officieel heet het in de Nederlandse doctrine dat men gunstige voorwaarden creëert voor de ‘decisive operation’, de beslissende operatie. In de praktijk van vandaag betekent het dat men het 40L70 kanon en de YP408 van de oefenvijand buiten gevecht stelt.

Insertion

Zodra het operatiegebied enigszins veilig is, is het de beurt aan de helikopters om de noodzakelijke grondtroepen aan te voeren. Ondanks alle techniek is het nog steeds de man of vrouw op de grond die het werk moet doen. Nog steeds onder dekking van de Apaches vliegen de helikopters de oefening binnen. Landen, de militairen stappen uit en daarna stijgt de helikopter weer zo snel mogelijk op.

Grondgevecht

Op de grond wordt uiteindelijk het beslissende gevecht gevoerd. We zien hoe de troepen (Nederlanders van 11 LMB en Polen van 25 Brygady Kawalerii Powietrznej) oprukken. Een Cougar helikopter brengt ondertussen nog meer mensen. En de LSV voor het gewondentransport rijdt op een rustig moment naar voren om slachtoffers te helpen.

Extraction

In tegenstelling tot in Drachten, richten de grondtroepen hier geen uitvalsbasis in. Ze verlaten het operatiegebied op de manier waarop ze gekomen zijn: met de helikopter.

Gecertificeerd

Met de laatste helikopters die wegvliegen, zit Falcon Autumn 2022 erop. Voor de meeste deelnemers is de belangrijkste vraag: hebben ze de certificering als bataljonstaakgroep volbracht?