Martin BosOefeningen

Manoeuvre in de stad (deel 2)

Een nieuwe aanval van 44 Pantserinfanteriebataljon en Panzerbataillon 414 in het oefendorp Marnehuizen. Opnieuw oefenen de verbonden wapens (cavalerie en pantserinfanterie) samen. Klik hier voor deel 1 van de reportage.

Na de eerste aanval is het tijd voor de gevechtpauze (en de lunch) en daarna voeren we voor de tweede keer de aanval uit.

Gevechtspauze tijdens Urban Phoenix

Buiten is het 28 graden en voor Marnehuizen is deze temperatuur extreem. Om vol te oefenen is het pittig en de militairen krijgen een uurtje rust om bij te komen te eten en kort de ervaring van de ochtend te verwerken. Eerst maar even parkeren.

En daarna tijd voor brood, soep en andere lekkernijen. Een CV90-bemanning zat te sippen omdat ze al in de eerste minuut van de aanval in de ochtend waren uitgeschakeld.

Instappen en iedereen rijdt terug naar het verzamelgebied.

Tweede aanval

Voor de middag staat dezelfde oefening op het programma met opnieuw het dorp aanvallen en het paarse gebied veiligstellen. Als het kan doorstoten tot het gemeentehuis.

Rand van de stad

De aanval start opnieuw met Leopard 2 tanks en de CV90 infanteriegevechtsvoertuigen die over het veld naderen.

In de stad

Het veroveren van de woningen gaat een stuk sneller dan vanochtend. Nu scheelt het ook dat de tegenstand deze keer minder is. Overmoedig? Plotseling worden er 2 CV90’s door de Opfor (zie hierna) uitgeschakeld. Een nog rijdende CV90 voert nieuwe militaire aan die niet in de gaten hebben dat het gebouw waarvoor ze uitstappen al in eigen handen is. Een zogeheten ‘blue on blue’ (eigen vuur) vuurgevecht is het gevolg. Uit de mondelinge communicatie blijkt dat deze nieuwe situatie iedereen enorm heeft verrast. Het kost de militairen zichtbaar moeite om de draad weer op te pakken.

Er volgt nog aan laatste poging om nieuw huis binnen te gaan. Maar het tempo is er uit. De concentratie is weg na een warme en inspannende dag. De oefenleiding besluit om te stoppen. Ze moeten nog evalueren en voor morgen én overmorgen staat er nog een 40 uur durend eindscenario.

Opfor in beeld

Een oefening als deze kan niet zonder Opfor. Oftewel de opposing forces. In het Nederlands heten zij de oefenvijand. Tijdens de gevechten in de stad was er een belangrijke vijand-rol weggelegd voor onder andere militairen van de Natres. Met 3 Fennek-voertuigen levert het antitank-team van de Delta Compagnie de nodige tegenstand op afstand.

Gele hesjes

En tot slot enige speciale aandacht voor de mensen in de gele en groene hesjes. Een hesje geeft aan dat je niet meedoet in de oefening. Bij een grote oefening als deze zijn er enige tientallen instructeurs betrokken. Het is een groep die de actie bewaakt en die de hele dag aantekeningen maakt over wat zij zien. Een deel van hen is te voet en staat bovenop de actie. Anderen doen hun werk vanuit de Amarok.

Panzer Hurra!

Voor het eerst weer een grotere oefening in Nederland met tanks. Jaren geleden verkocht de politiek onze tanks omdat ze niet meer nodig waren in een veilige wereld. Gelukkig heeft de Koninklijke Landmacht een aandeel gekregen in het Duitse tankbataljon. Want dat tanks een plaats moeten hebben in een moderne oorlog is sinds februari 2022 opnieuw bewezen. En nu ook in Marnehuizen.
Met deze oefening hebben zowel de cavalerie als de pantserinfanterie van elkaar geleerd. Men kent nu ook in de oefenpraktijk elkaars sterke en zwakke kanten en dat is waardevol.

We verwachten dat 44 Pantserinfanteriebataljon volgend jaar naar de Enhanced Forward Presence in Litouwen mag. Met de oefening Urban Phoenix zijn ze op de weg om een sterke gevechtseenheid te worden!

Klik hier en ga naar deel 1 voor het verslag van de eerste aanval.