Martin BosOefeningen

Manoeuvre in de stad

Wanneer de pantserinfanterie aanvalt dan moet dat voor het beste resultaat ondersteunt worden met tanks, het is de basis van het manoeuvre-optreden. 44 Pantserinfanteriebataljon oefent samen met Panzerbataillon 414 in het oefendorp Marnehuizen.

Oefening Urban Phoenix

Deze oefening Urban Phoenix is de oefening waarbij het 44 Painfbat voor het eerst op grotere schaal leert vechten. Na alle trainingen op individueel-, groep- en peloton-niveau komt het er nu op aan om met ongeveer 150 militairen samen te werken in een operatie. En ook meteen in verstedelijkt gebied!
Twee weken lang staan er met Urban Phoenix in het teken van de samenwerking. Het begint met de theorie en in het klein. Langzaam is het complexer gemaakt en morgen, op dag 10, start de laatste 48 uur met één grote gevechtsoperatie. Deze reportage gaat over de generale repetitie op dag 9 van de oefening. We nemen je mee op de dag waarop de A-compagnie voor het eerste de grote gecombineerde aanval doet. Met ondersteuning van de Nederlandse Leopard 2 tanks. Er is geen vuursteun vanuit de luchtmacht of artillerie wat in een echt gevecht wel voor de hand zou liggen.

Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG)
Landeenheden zochten altijd de vrijheid om te manoeuvreren. In de Koude Oorlog gingen we er nog van uit dat we op de Duitse laagvlakte zouden vechten. Ruim 40 jaar later is dat beeld veranderd. Om effect te bereiken ontkomt men er niet meer aan om de stad in te trekken.
Er wonen veel mensen en er is veel bedrijvigheid. Een tegenstander kan volledig opgaan in deze omgeving en ze kunnen deel uitmaken van de lokale bevolking en hun kennis van de omgeving maximaal benutten. Er zijn veel schuilplaatsen en mogelijke gevechten zijn er op korte afstand. De eisen die door de politiek gesteld worden aan legitimiteit en het streven om collateral damage te vermijden, maakt het moeilijk de opponent te herkennen, te begrijpen, te volgen en aan te grijpen. Oefenen hierin is dus heel belangrijk. Het werken in de stad noemen we OVG, Optreden Verstedelijkt Gebied.
In Nederland zijn er twee oefendorpen voor OVG. Marnehuizen en op het oefenterrein Harskamp (Oostdorp).

Eerste aanval

De compagnie staat in het afwachtingsgebied terwijl de verkenners te situatie in Marnehuizen beoordelen. In het beperkte radioverkeer komt het bericht: aanval om 1015LT (10:15 uur lokale tijd). Stipt op tijd begint het. We zien nog niks maar horen des te meer. Zo voelt het dus om het onderwerp te zijn van een gemechaniseerde aanval. Met hoge snelheid komen de CV90 infanteriegevechtsvoertuigen en de Leopard 2 tanks over de vlakte onze kant op.

De voertuigen stormen het dorp in. Een van de CV90s stopt plotseling. De lampen van het MCTC-systeem knipperen als teken dat hij door de vijand geraakt is. De loop van het kanon wordt in de hoogste elevatie gezet. Hij doet niet meer mee.

Op een veilige plek stijgen de eerste militairen uit en ze bewegen voorwaarts, het dorp in.
Op de foto’s zie je dat de militairen bij de CV90 of de Leopard 2 boven het pantser werken in plaats van veilig eronder. De veiligheid is de reden dat men er nu boven zit. Boven pantser is het gemakkelijker rondom zicht te houden. Het voorkomt ongelukken. Niet in de laatste plaats met de uitgestegen militairen.

Van huis tot huis

Ze gaan van huis tot huis. Iedere kamer in het huis wordt gecontroleerd. Een gebarricadeerde deur wordt met grof geweld geopend. Ondertussen rijden de CV90’s en tanks af en aan. Stilstaan in een stad is te gevaarlijk. Op afstand wordt de gebouwen met camera’s bekeken. Als het nodig is naar voren en vuren. Daarna weer op volle snelheid naar achteren. Met rook wordt geprobeerd om de vijand het zicht te ontnemen.

Een aanval als deze duurt uren. De vijand wordt heel langzaam verslagen of verdreven. Continue rijden de tanks en infanteriegevechtsvoertuigen op en neer. En drijft volop rook en stof door de lucht. Normaliter gaat de actie door tot de wijk, het dorp of de stad in handen is. Nu was het de tijd die bepaalde dat de oefening klaar was.

Kijkje in de commandopost

Er is in elke oefening een groepje mensen die zich bezig houdt met het oefenscenario. Zij zitten vandaag op de commandopost aan de buitenrand van Marnehuizen en kunnen zowel de aanvallende als de verdedigende troepen aansturen.

Met een aansluiting op het geautomatiseerde ‘battle management systeem’ volgen ze de aanval en via de radio luisteren ze live mee met de communicatie. Er hangen geen grote kaarten aan de muur. Computerbeelden en satellietfoto’s hebben hier de kaarten vervangen. Wel is er een klein kaartje dat iedereen in het aanvallende team heeft. Het kaartje toont de gebieden waarvoor een eenheid verantwoordelijk is. De hier getoonde aanval gaat op de sector ‘paars’.

Klik hier en ga naar deel 2 voor het verslag van de gevechtspauze en de tweede aanval