TankEvent – 100 jaar tanks!

100 Jaar tanks

Voor het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is het 100-jarig bestaan van de tank de reden om het TankEvent te organiseren.
Eerder dit jaar is de Arena van het museum geopend; een grote zandbak waar het materieel zich kan bewijzen en het publiek vanaf tribunes kan kijken. De ‘dikke daffen’ van de Ouwe Stompen vierden er al hun feestje.

Met de Ouwe Stompen wisten we al dat het veel grootser zou worden. Wisten we al dat het museum een enorm mooie ambitie heeft om de krijgsmacht en het materieel dichter bij de Nederlander te brengen. Ieder jaar komt er een nieuw thema. En dit jaar, zoals al geschreven, 100 jaar tanks.

Generale repetitie

Op vrijdag 26 augustus 2016 was er de generale repetitie. Ruim dertig ’tanks’ staan er op het terrein en maken één-voor-één een rondje door de Arena. Tanks staat bewust tussen quotes. Ook mobiel geschut en een paar andere voertuigen maken deel uit van het evenement.

De evolutie van honderd jaar tanks worden getoond. Met de opening door een Standard Beaverette, een auto waarop bepantsering is gemaakt (ontwikkeld in 1940). Daarna toont het TankEvent in chronologische volgorde te tanks uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en uit de Koude Oorlog. De afsluiting is met modern materieel. Waaronder de pas verkregen nieuwe Leopard 2A6!

TankEvent

Zaterdag. Het parkeerterrein opent om 07:00 uur. Allebei de dagen is het TankEvent uitverkocht. In totaal zijn er 10.000 kaartjes verkocht. Aan gezinnen, oude en nieuwe Tankers, vaders met zonen en liefhebbers. Het belooft een mooie dag te worden. Onder een blauwe hemel geeft de directeur van het NMM, Hedwig Saam, het startsein.

In het ochtend-defilé passeren de tanks uit per periode tot en met de Tweede Wereldoorlog. De Beaverette en de Mk IV. De geallieerde Stuart, Chaffee en Sherman, de Duitse Panzerkampfwagen 3 en Sturmgeschütz 3 en de Russische T-34.
Daarna is de pantserinfanterie aan de beurt met onder andere een YP-408, een YPR-765 en een SdKfz 251. En de rijdende artillerie met onder andere een M110, een AMX PRA en de Pruttel.

Tussen de middag was er genoeg te doen. In een markt werden mooie bijpassende producten verkocht. Op de static show konden de bezoekers de voertuigen van dichtbij zien, aanraken en beklimmen.

In het middagprogramma werd in de Arena het modernere materieel getoond. De Centurion en verschillende varianten van de Leopard. Samen met de tanks van de toenmalige vijand uit de Koude Oorlog.
De parade sluit af met modern materieel van de Koninklijke Landmacht: een Fennek, CV90 en de nieuwe trots, de Leopard 2A6. Hij sluit af met een indrukwekkende show!
Voldaan gaan de 5.000 bezoekers naar huis. Het NMM en alle vrijwilligers gaan zich voorbereiden op de zondag.