SOB/SOMS

« Back to Glossary Index

SOB/SOMS is de verzamelnaam van een tweetal schietoefeningen: SOB en SOMS.

Schiet- en Oefenperiode Bergen (SOB)

Het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne is een militair oefenterrein in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Met een oppervlakte van 284 km² is het een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa. Het terrein strekt zich in noord-zuidrichting uit over een lengte van 27 km en in oost-westrichting over 18 km.

Het oefenterrein ligt in het zuidelijke deel van de Lüneburger Heide, midden in de strategisch belangrijke Noord-Duitse Laagvlakte. Het ligt op ongeveer 40 km ten noorden van Hannover, 60 km ten zuidoosten van Bremen en 60 km ten zuiden van Hamburg. Het hoogste punt is de Falkenberg met 150 meter en het laagste gedeelte is het Ostenholzer Moor op 28 meter.

Het grootste deel van het oefen- en schietterrein is omgeven door een ringweg, de zg. Panzer Ringstraße. Aan deze weg liggen verschillende kazernes (zoals Bergen, Hohne, Fallingbostel en meer) en legeringskampen zoals Oerbke, Hörsten maar ook kazerne Langemannshof, genoemd naar een voormalige boerderij. Kaserne Langemannshof is tot 1992 standplaats geweest van 43 Tankbataljon.

Het oefenterrein werd in 1935 door de Wehrmacht ingericht bij de plaats Belsen, ten westen van de plaats Bergen. De legerplaats werd vernoemd naar het iets ten westen van Bergen gelegen dorpje Hohne, dat bij de creatie van het oefenterrein door het Duitse leger werd ontruimd. Het grootste deel van het personeel woonde in Bergen. Voor de inrichting van het oefenterrein werden 24 dorpjes en nederzettingen ontruimd en 3650 mensen tegen hun zin verplaatst.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Bergen-Hohne door het Britse Rijnleger overgenomen. Sinds de zestiger jaren is het oefenterrein in gebruik bij de NAVO en de Bundeswehr. In de periode 1963 t/m 1993 was Bergen-Hohne in Nederland vooral bekend als de standplaats van het 41e Tankbataljon, onderdeel van het Regiment Huzaren Prins Alexander.

Schiet- en Oefenperiode Munster Süd (SOMS)

Het oefenterrein Munster is een Duits manoeuvre-gebied in de Lüneburger Heide in Nedersaksen. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen met verschillend gebruiksconcept, Munster Nord (102 km² groot) en Munster Süd (afmeting 74 km²). Beide plaatsen zijn ruimtelijk van elkaar gescheiden door de stad Munster en verschillende kazernes. Gelijktijdig met de oprichting van het militaire oefenterrein werd een militair kamp gebouwd op ongeveer 1,5 kilometer van het voormalige dorpscentrum, dat ‘Munsterlager’ heette.

Tussen het militaire oefenterrein Munster en het nabijgelegen militaire NAVO-oefenterrein Bergen bevindt zich een wegcorridor waarop de oefenende troepen zich kunnen bewegen. 

Reportages

Onze reportages over / van SOB/SOMS vind je hier: https://defensiefotografie.nl/tag/sob-soms/

[Basistekst: Wikipedia, alleen de tekst hierboven vallend onder de CC-BY-SA-3.0 (de foto’s niet)]

« Terug naar de Woordenlijst