Historie en herinnerenMartin Bos

55 jaar YP408

YP408

Ooit waren er 750 YP408 pantserwielvoertuigen in gebruik bij het Nederlandse leger. In 1956 begonnen de beproevingen. Tussen 1964 en 1986 was het voertuig operationeel. Nu, in 2019, zijn er nog 27 van deze voertuigen over. In rijdende status of als museumstuk geconserveerd.
In 2004 is het 40 jarig bestaan gevierd, in 2015 het 50 jarig bestaan.Na het succes van 2015 is een groep onder leiding van Jan de Weijer aan de slag gegaan om ook 55 jaar YP408 te vieren. Op 25 en 26 mei 2019 verzamelen er een groot aantal op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Vrijdag: opbouwen

Een groot deel van de voertuigen komt op vrijdag aan. Jan en zijn team zijn aanwezig en geven alle voertuigen een mooie plek onder de luifel. Naast de YP408 zijn er ook andere types zoals YB626-takeldozen.
Uiteraard is er het staatsieportret van het organisatieteam (zonder Erik) en van de voertuigen met hun baasjes (foto: zie boven).

YP-408 weekend

Op zaterdag zijn we met onze eigen YA126 op te gast. En er komt nog een extra aantal voertuigen bij. Een enkele YP maar ook andere types. Ieder krijgt een plekje en als om 10:00 uur het museum open gaat, dan is het al direct gezellig druk. Dagjesmensen, liefhebbers van oude voertuigen en militairen die zelfs nog met het voertuig gereden hebben. Waaronder Libanon-veteranen.

Een impressie:

Harde kern

Iedere gek zijn gebrek. Ooit is die tekst zelfs in het Latijn overgezet. We noemen het het groene virus. De een organiseert een YP408 weekend, de ander fotografeert het evenement. En zo zijn er ook nog boekenschrijvers, modelbouwers, restaurateurs en rijders. Naast al die honderden mensen die een eigen voertuig hebben, kom je op alle evenementen altijd weer dezelfde groep mensen tegen. Of het nu het Ouwe Stompen Bal is of het YA-weekend in Olst. Ook bij het NMM is een deel van de harde kern terug te vinden. Een aantal staan er op de foto (zeker niet allemaal).

Stichting Mobiele Artillerie

In de weekenden is de Arena van het NMM gereserveerd voor de demonstraties van het rijdende materieel door Stichting Mobiele Artillerie (SMA).

Defilé

En dan eindelijk komt het verlossende woord: er kan gereden worden op het platform van het museum.

The End?

Een geslaagd weekend. Veel blije gezichten en een unieke collectie voertuigen bij het NMM. Dus kwam de vraag over er over vijf jaar misschien weer een nieuw YP-weekend georganiseerd gaat worden. We hopen dat iemand de uitdaging aan gaat. Omdat Jan het niet meer doet.