Wij blijven herdenken!
Kamp Amersfoort was met bijna 400 geëxecuteerden de grootste executieplaats in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. We herdenken het op 4 mei bij het kruis van het Jannetjesdal op de Leusderheide. Rond het kruis zijn tientallen mensen gedood.
Ongeveer 150 mensen zijn er vandaag, iets minder dan vorige jaren. En wat echt opvalt: zonder direct betrokkenen. De Tweede Wereldoorlog is 78 jaar geleden geëindigd. De generatie van toen is nu tussen de 90 en 100 jaar oud en velen zijn inmiddels overleden. Maar ook zonder hen: wij blijven herdenken.
De groep verzamelt bij de Genschauloods en na de toespraak van de adjudant terreinbeheerder gaan we lopend naar het kruis. Een wandeling van 800 meter. Voor de mensen die moeilijk lopen is er vervoer via de historische voertuigen van de vereniging FMV The Green Sparks.
Micha Bruinvels, directeur van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertelt over de historie van de gedenkplek. Historicus Marc van Berkel spreekt over het belang van historisch besef over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Onder de Nederlandse jongeren neemt deze geschiedeniskennis zienderogen af.
Na de kranslegging van Kamp Amersfoort en de gemeentes Leusden en Amersfoort is het de beurt aan de trompettist voor ‘signaal taptoe’ en zingen alle aanwezigen het Wilhelmus. Daarbij ondersteunt door de doedelzakken en trommels van onder andere The Seaforth Highlanders of Holland. Als laatste loopt iedereen langs het kruis. Met een rode roos om bij het kruis te leggen. Want wij blijven herdenken, ook als we in stilte teruglopen naar de auto.