411 Pantsergeniecompagnie oefent

De gehele 411 Pantsercompagnie (41 Pagnbat, 13 Ltbrig) is op de Leusderheide aanwezig voor de oefening Rural Galliër. Drie geniepelotons en het ondersteuningspeloton trainen twee weken lang hun vaardigheden. Voor het eerst ging ook de Leguaan bruglegger mee.

Rouleren binnen 411 Pagncie

militair teken
Militair teken 411 Pagncie

Binnen de oefening Rural Galliër lopen er eigenlijk drie programma’s door elkaar. De drie geniepelotons van 411 Pantsercompagnie rouleren namelijk continu in hun vaardigheidsniveau. Zo is het 1e peloton dit jaar bezig met de vaktechnische opleidingen terwijl het 3e peloton volledig inzet-gereed (stand-by) is voor de Very High Readiness Task Force (VJTF) van de NAVO.

Door jaarlijks te rouleren behoudt de compagnie zijn mogelijkheden om altijd een peloton volledig inzetbaar te hebben terwijl de uitstroom van personeel opgevangen wordt. Op deze manier zal het 2e peloton volgend jaar gereed zijn voor de VJTF. Nieuw personeel stroomt daarna in binnen het 3e peloton en met hen start dan weer een vaktechnische opleiding.

VJTF –  Very High Readiness Joint Task Force
De VJTF (Nederlands: taakgroep met zeer hoge operationele paraatheid) is een snel inzetbare interventiemacht binnen de NAVO als onderdeel van de NATO Response Force (NRF).
De VJTF is een eenheid op brigadesterkte. Hij bestaat uit een multinationaal landmacht-contingent van 5.000 soldaten in maximaal vijf bataljons en aanvullende luchtmacht-, marine-, speciale troepen- en ondersteunende eenheden. In totaal ongeveer 20.000 militairen. Het commando wordt beurtelings door een ander land op zich genomen. Volgend jaar heeft Duitsland het commando.


We kijken in de reportage mee met het 2e en het 3e peloton tijdens het doorbreken van de tankgracht. Bovendien kunnen ze kennismaken met de gloednieuwe Leguaan brugleggende tank. En een leuk detail: het verzamelgebied (eerste foto hieronder) is op het oude mobilisatiecomplex Soesterberg.

Obstakel: tankgracht

Op de Leusderheide had men al eerder tijdens Rural Galliër een tankgracht gegraven (zie ook de video onderaan). Door zijn omvang kan een eenheid er in het oefenscenario niet langs en moet men er doorheen / overheen. De tankgracht zelf is bijna twee meter diep en rond de vijf meter breed.

Mijnen?

Maar voor we de tankgracht kunnen oversteken, moeten we natuurlijk weten of het terrein veilig is. De vijand zit al op afstand dus er is geen directe dreiging. Wel kunnen er in het terrein mijnen ingegraven zijn. Mijnen tegen personeel of tegen materieel. Het is een taak van de genie om eerst het terrein zowel voor, in als achter de tankgracht goed te onderzoeken en een doorgang te maken. En voor onvoorziene omstandigheden bewaken een Minimi-schutter en een Boxer (met de RCWS) het voorterrein.

Drie genisten gaan met hun mijndetectors voorwaarts. Langzaam wordt de grond meter voor meter gescand. Met groene verfspray geven ze het door hen gecontroleerde gebied aan. Drie banen naast elkaar, van iedere genist één, zorgen dat het pad voldoende breed is.

Achter hen markeert een collega met touw het veilige gebied. Zodat niet iemand zomaar het niet gecontroleerde gebied in kan gaan. Wanneer er daadwerkelijk mijnen gevonden zijn dan worden er ook waarschuwingsbordjes aan het touw gehangen.

Eenmaal bij de tankgracht biedt een laddertje uitkomst. Maar niet voordat de wand van de gracht goed onderzocht is. Want mijnen hoeven niet alleen in de vlakke grond te liggen. Ze kunnen ook in het verticale deel hangen.

Aan de andere kant van de tankgracht herhaald het proces zich. Eerst met het laddertje de gracht uit. Daarna over de zandheuvel en verder. Een enorm tijdrovende activiteit maar absoluut noodzakelijk om veilig voor iedereen te blijven.

Doorbreken tankgracht

Nadat het terrein veilig is, is het tijd voor het Geniedoorbraaksysteem om aan de slag te gaan. Vanuit het achtergebied heeft de Kodiak gewacht tot het terrein veilig was. Daarna stormt hij naar voren om in een razend tempo de tankgracht te dichten.

Een paar grote scheppen zand in de gracht en daarna er overheen. Ook over de grote bult zand die achter de tankgracht ligt.

Nog een snelle ronde en vanaf de andere kant wordt met een laatste schep zand de tankgracht echt gesloten. Troepen zouden nu zonder problemen de gracht kunnen passeren. Om het echt af te maken, zouden er nog zeskantplaten gelegd kunnen worden.

Kennismaken met de Leguaan

Sinds 10 oktober is de nieuwe Leguaan binnen de eenheid aanwezig. De bemanning heeft de opleiding bij OTCRij gehad en is zich nog aan het verdiepen in het leggen en oppakken van de brug. Ook in het manueel ingrijpen op storingen en het leggen van de zogeheten ‘brug over brug’ maakt deel uit van het programma.

Tijdens de oefening op de Leusderheide krijgen alle genisten de gelegenheid om met de Leguaan kennis te maken. Zodat ze straks, als ze echt met het voertuig moeten werken, al weten hoe hij eruit ziet en wat hij kan.

Hoe ruim je op?

Iemand had de voertuigdekking kapot gereden. Dan is het uiteraard netjes om het weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het zou kunnen met een schep. Gelukkig heeft de genie ook de beschikking over de Werklust Uniboma. In kundige handen wordt de dekking razendsnel hersteld.

Zuurkool

De totale oefening duurt twee weken en men zit al die tijd ‘in het veld’. Er is geen noodzaak om op gevechtsrantsoenen te leven en daarom krijgen de genisten tussen de middag een zeer fatsoenlijke warme maaltijd. Zuurkoolstamppot met worst en jus, tomatensoep en een zuiveltoetje.

Vanuit de lucht

Van de Terreinopzichter Leusderheide kregen we een mooie drone-opname van de oefening. We zien hoe de Kodiak en de Uniboma de tankgracht aan het graven zijn. Door deze samenwerking tussen de twee machines lukt het om een gracht te graven en tegelijk een zandheuvel op te werpen. Ook zien we te tweede deel van de film een stuk van het doorbreken / breachen van de tankwal door de Kodiak.

Graven en doorbreken tankgracht
Bron: Terreinopzichter Leusderheide

Thema: Leguaan

Bij de introductie van de Leguaan in december 2022 zijn er drie andere artikelen verschenen over dit bijzondere voertuig: