Maaltijden voor Den Haag

Deze en volgende week koken Landmacht-militairen voor honderden inwoners van enkele Haagse wijken. De maaltijden zijn voor ouderen die vanwege het COVID-19-virus aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet zo breed hebben.

De voeding was eigenlijk bedoeld voor militairen die naar de oefening SOB/SOMS zouden gaan. Maar de oefeningen zijn afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Defensie besloot daarop een alternatieve bestemming te zoeken voor het eten. De Haagse Stichting Achterban Werkt toonde belangstelling.

Frederikkazerne

Op de Frederikkazerne in Den Haag staat nu een detachement van 240 Dienstencompagnie van de Koninklijke Landmacht. De militairen van deze eenheid bereiden het eten in de zogenoemde mobiele satelliet keuken (MSK).

In de stoomovens van de MSK worden de ‘single portion maaltijden’ verwarmd. Vacuum verpakte eenpersoonmaaltijden, eigenlijk zoals je die ook bij de supermarkt kunt kopen (maar dan lekkerder). De penne pasta met witte crèmesaus, gebakken kipreepjes en geroosterde groente zien er in ieder geval goed uit.

Vanuit de stoomovens stoppen de militairen de maaltijden in de warmhoud-containers. Niet door iedere maaltijd in de hand te nemen maar door ze geroutineerd vier maaltijden van het ovenrooster te laten glijden.
Daarna worden de containers in de bekende grijze PNOD busjes ingeladen en in de stad uitgeleverd.

Bij Betje

Harry Klorkestein zong het in 1982: “Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen”. Tegenwoordig is Moerwijk een van de probleemwijken / krachtwijken / prachtwijken in Den Haag. In ieder geval een wijk met veel mensen die leven onder moeilijke omstandigheden.

De eerder genoemde Stichting Achterban Werkt zet zich in om in verschillende wijken buurtinitiatieven op te zetten. De stichting werkt hiervoor samen met onder andere REAKT en de buurtwinkel Bij Betje.
REAKT biedt begeleiding bij onder meer het vinden van werk of bij het leiden van een gezonder leven. Bij Betje is een sociale ontmoetingsplek in Moerwijk, gestart door de winkeliers in de Betje Wolffstraat.

Jan Corsius is voorzitter van de Stichting Achterban Werkt en met recht een "wijkverbinder". Hij zag al vroeg dat de coronacrisis zware gevolgen zou hebben voor sommige bevolkingsgroepen. Via zijn netwerk wist hij dat om te zetten in actie.
Jan: "je ziet ook dat de crisis gevolgen heeft, de groepen voor de voedselbanken worden groter, de maaltijdaanvragen komen vaker binnen". Daarnaast ondersteunt de Stichting bij de de quarantaine: een 84-jarige alleenstaande vrouw kan dankzij de dagelijkse maaltijden veilig in huis blijven.

De medewerkers van Bij Betje brengen de ruim tweehonderd maaltijden rond. Maar eerst worden ze overgepakt per leveradres.

De tasjes met de maaltijden gaan de wijk in, per busje en met de benenwagen.

Gretige afnemers

In het seniorencomplex nemen de bewoners de maaltijden graag in ontvangst. Vandaag worden er via Bij Betje 200 maaltijden afgeleverd.

In totaal zullen het 2400 maaltijden worden. Hiermee is er een goed alternatief gevonden voor het eten. Weggooien is zonde.

Inzet defensie

De hierboven beschreven maaltijdenservice maakt deel uit de van inzet van Defensie tijdens de coronacrisis. Op verschillende plaatsen en met verschillend personeel en middelen wordt de burgermaatschappij ondersteund.

Inzet Defensie in de strijd tegen COVID-19.
Infographic: Inzet Defensie in de strijd tegen COVID-19.
Bron: Defensie

Waarom de inzet in Den Haag er niet bij staat…???