Martin BosNieuws

Nacht van de Militaire Muziek 2024

Op de Nacht van de Militaire Muziek vind je unieke, mooie en inspirerende optredens van veelal militaire bands, kapellen en fanfares. In 2024 is alweer de tiende editie van de Nacht. In totaal doen er dertig bands mee. Het festival is deze keer verdeeld over twee dagen.

Thema editie 2024: Makandra – met elkaar

Makandra betekent ‘samen’ of ‘met elkaar’ in het Surinaams. Zo verbindt militaire muziek mensen en culturen. Kom samen en laat je verrassen. Makandra is ook de naam van een Surinaams-Nederlandse samenwerking op het gebied van Economie, Justitie en Defensie. Daaronder valt ook een mooie muzikale uitwisseling.

Binnenkomst in stijl

De Nacht van de Militaire Muziek wordt bij het NMM in Soesterberg gehouden. Door de gehele tentoonstellingsruimte zijn er podia gebouwd. Verrassend is ook dat het NMM-gebouw een enorm goede akoestiek heeft waardoor de muziek geweldig tot zijn recht komt.

De binnenkomst zet je al precies in de juiste stemming.

Met het blokkenschema en de plattegrond kan je daarna naar de leukste voorstellingen. Hieronder zie je een klein deel. De voorstellingen wisselen trouwens sterk in inhoud. Het zijn pure muziekoptredens maar ook interessante verhalen rond het thema van de militaire muziek.

Goodbye F-16

Voormalig Commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt zei: “Je stapt niet in een F-16, je trekt hem aan!” Ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht en acteur Frans Limburg als vlieger geven een meeslepende voorstelling over de menskant van de F-16.

Steelband van het Korps Mariniers

In 1969 kregen mariniers op Aruba traditionele muziekinstrumenten cadeau van de bevolking als dank voor al hun werk tegen criminaliteit in de wateren rondom het eiland. Sindsdien zijn steeldrums met muziekstijlen als calypso onderdeel van onze militaire muziek en van de Steelband van het Korps Mariniers.

Orfeo, een drama van karton

In een kartonnen pop-up decor speelt Steef de Jong samen met de klarinetsectie van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) de allereerste operette ooit gemaakt: Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach uit 1858. Het wel en wee van het bekendste liefdespaar uit de wereldgeschiedenis, Orpheus en Eurydice, komt als nooit tevoren en op volstrekt originele wijze tot leven.

Fanfares Liturgiques

Fanfares Liturgiques past uitstekend in deze Passietijd waarbij gelovigen stilstaan bij het lijden en sterven van Christus. Uitgevoerd door het Groot koperensensemble en slagwerk van de Marinierskapel 

Bugelkoor OKMAR

Het meest kenmerkende instrument van de Fanfare in de spotlight! Nergens ter wereld is er een ensemble bestaande uit één Eb bugel, acht Bb-bugels en een Bas-bugel. Laat je verrassen door het ‘fluwelen geluid’ en de diverse wereldpremières speciaal voor dit bijzondere ensemble van het Orkest Koninklijke Marechaussee gecomponeerd.

De goede soldaat Schweik

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif leest voor uit zijn boek Zandhappen. Hij vertelt over zijn uitzending in Afghanistan. De Kruif zegt ‘ja’, maar pas daarna dringt tot hem door hoe enorm de taak is die hij op zich heeft genomen. Een jaar lang verblijft hij in een prachtig maar verscheurd land. Het is een ervaring die hem definitief zal veranderen, als militair en als mens. Met muziek uit The Good Soldier Schweik Suite van Robert Kurka en uitgevoerd door de houtblazers, koperblazers en percussie van de KMKJWF.

Latin grooves KMAR

Heerlijke latin grooves met de topzangeres Lílian Vieira op front en de Big Band Marechaussee als orkest.

De rol van muziek op 4 en 5 mei

Nienke Majoor weet op een leuke en toegankelijke manier het belang van muziek bij herdenken uit te leggen. Ze is al jaren ‘hoofd vieren en herdenken’ bij de Stichting 4 en 5 mei en Nienke geeft leiding aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De presentatie is interactief en er is een leuke prijs te winnen. Want weet jij waarom er twee minuten stilte op de Dam is? Waarom niet 1? Waarom niet 3? En weet je hoeveel moeite het kost om in de ceremonie precies om 20:00 klaar te zijn?

Makandra

Makandra is Surinaams voor ‘met elkaar’. En daar gaat dit programma over. De Fanfare Korps Nationale Reserve heeft met Simon Feenstra een liedjesprogramma samengesteld dat gaat over vriendschap, elkaar helpen en je met elkaar verbonden voelen, wie je ook bent. 

Vergeten oorlogsheldinnen

Vrouwen deden meer in het leger dan de was en brandewijn schenken. Wil je hun echte verhaal horen? De verhalen van deze oorlogsheldinnen zijn waargebeurd en gebaseerd op krantenartikelen, dagboekverhalen, bewaard gebleven medailles en een schilderij. De verteller is Jendy Jalving, majoor-vlieger en voorzitter van het Defensie Vrouwennetwerk. en muziek van het Ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht.

The Green Hornets featuring Patricia van Haastrecht

In het najaar van 2023 ontstond er een speciale muziekeenheid bij de KMKJWF die zich ging richten op collega-militairen met de ‘Boots on the Ground’. Toegankelijke en moderne muziek voor en door militairen in het groen. Met Patricia van Haastrecht voor de zang.

Tamboers FKNR

Het Tamboers Fanfare Korps Nationale Reserve (FKNR) neemt je mee in de geschiedenis van de tamboer. Wat is de oorsprong, welke rol had de tamboer in de tijd van Napoleon en welke rol heeft hij of zij nu?

Band van de Surinaamse legerkapel

Meestal speelt de band van de Surinaamse Legerkapel in eigen land. Vandaag is het Makandra – met elkaar – bij het NMM.

Museum in het donker

Wanneer kan je het NMM in het donker bezoeken? Niet vaak. De donkere avond geeft een bijzondere blik op de collectie van het museum.

Tot volgend jaar