Martin BosNieuws

Eerste Apache Echo landt op Gilze-Rijen

Vandaag arriveerde de eerste gemoderniseerde Apache Echo (AH-64E) gevechtshelikopter op vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is de eerste gevechtshelikopter van de in totaal 20 exemplaren die terugkeren naar hun thuisbasis. De helikopters zijn na de grote upgrade weer 25 jaar lang inzetbaar.

Ontwikkeling Apache Echo

Op 7 december 2023 kwamen de eerste twee opgeknapte Apaches aan op vliegbasis Woensdrecht. Vervolgens zijn ze gereedgemaakt voor gebruik. In totaal komen er 20 vernieuwde Apaches bij het 301 squadron op vliegbasis Gilze-Rijen en nog zes op het 302 trainingssquadron in Fort Cavazos, Texas, VS. In 2025 komen er daar nog twee bij en dat brengt hun totaal dan op acht.

De modernisering is vooral bij Boeing in de VS en wordt begeleid door COMMIT. Bij Boeing worden oude Apaches uit elkaar gehaald en met nieuwe onderdelen weer opgebouwd tot Apache Echo. Ze worden vervolgens teruggebracht naar Nederland. De vernieuwingen maken de helikopters sneller en wendbaarder. Ze kunnen ook beter communiceren met grondtroepen en andere luchteenheden.
De Apache Echo is een modernere versie van de oude Apache Delta (AH-64D). Na 25 jaar intensief gebruik was een grote modernisering nodig. Nu (binnenkort) heeft Defensie 28 moderne en toekomstbestendige gevechtshelikopters die bruikbaar zijn tot 2050.

De Apache is oorspronkelijk ontworpen om tanks uit te schakelen, maar kan nu veel meer taken aan dankzij zijn wapens en sensoren. Denk aan verkenning, bescherming van troepen, escorte, bewaking en het aanvallen van gronddoelen.

Oplevering Echo op Gilze-Rijen

De vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Bij de hangaar van 301 squadron was alles in gereedheid gebracht voor de komst van de allereerste Echo (met registratienummer Q-37). Precies op tijd is het toestel boven het vliegveld aanwezig. Eerst met een vlucht over de landingsbaan.

Bij de tweede ronde werd al direct de landing ingezet.

Het is traditie om een nieuw toestel door de brandweer met een douche te onthalen. Men deed dat men de F-35 aankomst op Leeuwarden en nu weer op Gilze-Rijen.

Nog een beetje uitdruipen op het platform. De rotor heeft niet alles droog kunnen blazen.

Tijd om dichterbij te kijken. Vinden de collega’s met de Chinook ook.

En dan is de ceremonie voorbij. De Echo wordt weggebracht.

Niet alleen de vliegers in de Chinook zijn nieuwsgierig. Als laatste kwam een vlucht met F-35 toestellen naar de Echo kijken.