Martin BosNieuws

Orange Jumper in het donker

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg heeft een aantal F-16 vliegtuigen in de collectie. Het Nederlandse testvliegtuig Orange Jumper staat in het donker buiten. Dat vraagt om sfeerfoto’s.

F-16’s bij NMM

F-16 J-215 in de museumhal

De F-16 is ruim veertig jaar het jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Hij wordt vervangen door de F-35 en er vliegen er nog maar weinig1. In 2024 wordt het afscheid van de F-16 waarschijnlijk definitief. Een vliegtuig met zo een enorme staat van dienst mag daarom niet ontbreken bij het Nationaal Militair Museum. Al sinds 1999 staat de F-16 met registratienummer J-215 in de museumhal.

Bij het afstoten van de F-16’s komen er bijzondere exemplaren vrij. Een heel bijzondere is de F-16B met registratie J-066 en de bijnaam Orange Jumper. Het toestel is toegevoegd aan de rijkscollectie militair erfgoed en hij krijgt een plek in de collectie van het NMM.

Orange Jumper

De Orange Jumper was het testvliegtuig van de luchtmacht. Het toestel is te herkennen aan de extra lange rood-witte pitotbuis. De luchtmacht gebruikte dit toestel om nieuwe elektronica te testen maar ook om bijvoorbeeld de belasting van de vleugels te onderzoeken.

In 1998 werd deze F-16 na tien jaar gewone dienst omgebouwd tot testvliegtuig. Het vliegtuig behoudt zijn operationele systemen maar wordt ‘opgevoerd’ met onder meer nieuwe sensoren, camera’s en kilometerslange kabels om testapparatuur te bedienen. Die kabels zijn vastgezet met oranje klemmen, ‘jumpers’ in het Engels. En zo komt de J-066 al snel aan de bijnaam ‘Orange Jumper’.

Nederland beschikte met de Orange Jumper over een toestel waarmee we zelf nieuwe systemen en upgrades konden testen. Vaak gebeurde dit in samenwerking met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) of in samenwerking met NAVO-partnerlanden.

Nightshoot

In het NMM is tot 7 januari de thematentoonstelling ‘F-16: 50 jaar fast forward’. De bezoekers kunnen er kijken naar de ontwikkeling van het vliegtuig en de indrukwekkende techniek. De J-248 staat midden in het museum met rondom filmpresentaties! Op 11 november is de themadag over de ‘Orange Jumper’ met verschillende presentaties. De avond ervoor staat het toestel buiten voor een sfeervolle fotoshoot in het donker.

En is er meer te zien dan alleen de F-16….


  1. Volgens de opgave op het forum van Scramble vliegen er nu nog 24 F-16’s bij 312 squadron op de vliegbasis Volkel. Vijf vliegtuigen staan op de vliegbasis Fetesti in Roemenië voor de opleiding van Oekraïense piloten. Twee toestellen staan er in opslag op Volkel en 11 bij Sabca in Charleroi, België. ↩︎