Martin BosNieuws

Welkom thuis F-16’s ATF ME

De Air Task Force Middle East (ATF ME) van de Koninklijke Luchtmacht rondde zijn taak in het Midden-Oosten af. De laatste vluchten van de Nederlandse F-16’s boven Irak en Oost-Syrië zijn op 31 december uitgevoerd. Na 33 maanden strijd tegen ISIS – met een tussenperiode waarin de Belgische luchtmacht het stokje overnam – eindigde de missie. En dus keerden de 6 F-16’s terug naar Nederland.

Inzet en samenwerking

De mannen en vrouwen van de in totaal 11 detachementen ATF ME hebben sinds 2014 ongeveer 14.500 vlieguren gemaakt. Er zijn daarmee 3.000 missies gevlogen en ruim 2.100 keer zijn de wapens ingezet. De missies bestonden voornamelijk uit Close Air Support en uit Air Interdiction. Met deze inzet heeft Nederland een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale coalitie, in het militair verslaan van ISIS, zodat er een stabielere en veiligere situatie voor de burgers van Irak en Syrië ontstond.

Wachtend gezin, wachtend op papa
De gemiddelde uitzending voor een vlieger duurde 8 tot 11 weken.

Laatste missie

Het is voorlopig de laatste grote missie voor de Nederlandse jachtvliegtuigen. De F-16’s staan vanaf volgend jaar stand-by voor de snelle-interventiemacht van de NAVO. Ze worden (afwisselend met Belgische F-16’s) ingezet voor de beveiliging van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg.
De Koninklijke Luchtmacht gaat verder met de overgang naar de F-35 en de komst van de MQ-9 Reaper. Eind 2019 komen de eerste F-35’s naar vliegbasis Leeuwarden. Tot slot, in 2022, krijgt vliegbasis Volkel de F-35.

Welkom thuis

Welkomstcomité
De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Luyt en de Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten commodore Steur.

Vandaag landden vier van de zes F-16’s van ATF ME detachement 11 op vliegbasis Volkel. De andere 2 F-16’s vlogen door naar thuisbasis Leeuwarden.

Even voor 16:00 uur verschenen de toestellen afzonderlijk aan de horizon. Hun formatie werd opgebouwd en daarna vloog men over de vliegbasis Volkel. Klaar voor de ontvangt door de familie en hun collega’s.
En eveneens klaar voor de ontvangst door de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis ‘DJ’ Luyt en de Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten commodore André ‘Jabba’ Steur. 

Na de break zetten de toestellen de landing in. Onder een typisch Nederlandse winterzon raakten de wielen de baan. Veilig geland.
Eerst kwam de ‘water salute’ van de brandweer. Daarna zijn de toestellen geparkeerd in het Safaripark en kon de familie eindelijk de vliegers in de armen sluiten. Het welkomstfeest werd verderop voortgezet. Het grondpersoneel ontruimde vlot het platform.

Meer lezen

Op 30 juni 2016 ontving minister van defensie Hennis-Plasschaert detachement 7 van de ATF ME. Zie ook ons artikel ‘F-16’s terug uit het Midden-Oosten‘.
In de pers is er vandaag veel aandacht gegeven aan deze terugkeer. Lees meer via de volgende links.