Martin BosNieuws

Hoogtepunten Wereldhavendagen 2023

Voor iedereen die dit jaar nieuwsgierig is naar de haven van Rotterdam en naar het leven op en rond het water, zijn er de Wereldhavendagen 2023. In het eerste weekend van september is het drie dagen feest langs de Maas. Dit jaar werd het evenement voor de 46e keer gehouden. In dit artikel laten we je met veel foto’s de hoogtepunten van het evenement zien.

Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine pakt ieder jaar op de Wereldhavendagen uit! Aan de Parkkade ligt een vloot van verschillende schepen. Hoog boven alles uit is het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter (F804) te zien. Rondom het schip vinden we mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee (M862), hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius (A802) en het duikvaartuig Cerberus (A851).

Dat Zr.Ms. De Ruyter het evenement bijwoont is overigens een wijziging in het oorspronkelijke plan. De marine wilde eigenlijk Zr.Ms. Karel Doorman sturen. Maar dat schip moet in Den Helder blijven waar herstelwerkzaamheden plaatsvinden aan de transformatoren van de voortstuwing. De Zr.Ms. De Ruyter heeft recent meegedaan aan het instandhoudingsprogramma en heeft nu een onder andere een nieuwe brug, commandocentrale, technische centrale en SMART-L MM/N radar, waarmee het schip op grote afstand raketten in de ruimte kan detecteren.

Mariniersdorp

Het Korps Mariniers is onlosmakelijk verbonden met de Koninklijke Marine. Jong en oud zien in het Mariniersdorp hoe en waarmee de Mariniers hun werk doen. Voertuigen en wapens zijn er te zien en aan te raken. Voor de fysieke uitdaging kan iedereen terecht op de hindernisbaan of kijken hoe het is om met een rugzak van 50 kilogram te lopen.

Informatie en vermaak

In stands kan iedereen kennis maken met andere aspecten van de Marine. Zo is er de grote stand van de DMI, de Directie Materiële Instandhouding. Een opengewerkte schroefas en oefentorpedo trekken de aandacht maar drukker is het bij de stands voor een mooi petje met opdruk of bij het graveren van een metalen onderzeeboot. En ook kan de vaardigheid aan de hijskraan beoefend worden.

Demonstraties

Meest spectaculaire onderdeel van de Wereldhavendagen 2023 zijn de demonstraties.

Demonstratie Anti Submarine Warfare

Op de Marinedagen in Den Helder zagen we voor het eerst de demonstratie van de Anti Submarine Warfare (ASW) vanuit de NH-90. In Rotterdam doet met deze unieke demonstratie nog een keer. Uniek, want in geen enkel ander land is het lanceren van een (oefen)torpedo vanuit een heli te zien.

Demonstratie Counter Piracy

Naast de Erasmusbrug vaart het geënterde schip. De piraten hebben het schip overmeesterd en de bemanning staat op het voordek. Mariniers varen met de FRISC naar het schip een gaan aan boord. De piraten worden overmeesterd.

Erfgoed goed bewaard

De Stichting Keep Them Landing lag in Rotterdam met twee (NL)LCVP Mk II landingsvaartuigen. Van dit type werden er zes in gebruik genomen in 1984 en sinds 2009 zijn ze niet meer in actieve dienst en opgevolgd door de LCVP Mk V. Tijdens de Wereldhavendagen hadden een aantal mensen het geluk om mee te mogen varen met deze unieke schepen.

En natuurlijk is er nog ander varend erfgoed.

En nog meer….

Demonstratie Calamiteitenoefening

Scenario: het vrachtschip staat in brand en de bemanning is overboord gesprongen…

Veel, heel veel andere schepen

Hulpdiensten

En tot slot de leukste en gezelligste bezoekers

Waarbij ook de top van de Koninklijke Marine een kijkje kwam nemen. Op vrijdag Commandeur Jeanette Morang en op zondag vice-admiraal René Tas.

Tot volgend jaar

Met een parasprong sloten de Mariniers de Wereldhavendagen 2023 af. In 2024 zijn de Wereldhavendagen op  6, 7 en 8 september 2024.