Martin BosNieuws

WK Speedmarsen voor PTSS

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 deed Sergeant Korps Mariniers Robin Imthorn (38) een wereldrecordpoging speedmarsen. En met succes!

Een speedmars is een snelle verplaatsing te voet, meestal met volle bepakking. Daarbij wordt hardlopen afgewisseld met marcheren om het langer vol te kunnen houden. Bij een eerdere speedmars recordpoging werd door het Nederlandse Korps Mariniers een marathon gelopen (ruim 42 kilometer) in een recordtijd van 3 uur, 58 minuten en 55 seconden. De nieuwe wereldrecordpoging duurt langer!

25 slachtoffers in Afghanistan
25 slachtoffers in Afghanistan

Voor dit wereldrecord liep Robin 25 uur lang met 45 kilogram rugzakbepakking op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Robin: “Eén uur voor elke militair die omkwam tijdens de missie in Afghanistan. We mogen de offers die onze mensen hebben gebracht niet vergeten.” Op een Bushmaster prijken de namen van de gevallenen.
De zware bepakking is “Een groot gewicht, dat staat voor het gewicht dat militairen geestelijk bij zich kunnen dragen. Het zijn de offers die nog iedere dag gemaakt worden. Vaak in stilte, bijvoorbeeld door schaamte.”

Het begon als een mentale en fysieke uitdaging voor zichzelf. “Als niemand het doet, dan doe ik het. Als eerbetoon én om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van militairen.” En zo vertrok hij op zaterdagochtend. Om op zondag tussen de middag onder grote belangstelling over de finish te komen.

Het laatste uur speedmarsen

Hij had er al 24 uur op zitten toen we de onderstaande foto’s maakten. Met nog een uur te gaan, liep Robin Imthorn zijn parcours. Vergezeld door zijn vrouw en onder applaus van het aanwezige publiek.

Finish

En dan is het zo ver. Ondersteund door familie en vrienden wordt Robin Imthorn binnengeklapt. Bloemen. En een saluut voor de gevallen kameraden. Het zit er op!

Huldiging

De rugzak mag af. Een speech, de kinderen op schoot. Het is volbracht. Af en toe lijkt het of Robin het zich nog helemaal realiseert.

Five Five Out

Nadat Robin Imthorn een levensreddende actie uitvoerde tijdens een missie in Afghanistan, waarbij twee collega’s gewond raakten door een bermbom, ontwikkelde hij zelf PTSS. Zijn redding: erover praten, zijn persoonlijk verhaal delen en sporten. Onder het motto ‘Five Five Out’, dat een radiocommunicatieterm is voor ‘Ik versta je perfect’, gaat hij elk jaar een extreme uitdaging aan via het Sportfonds Five Five Out.

Five Five Out is een gezamenlijk initiatief van Robin Imthorn en Fonds Gehandicaptensport. Het fonds zet zich in om initiatieven mogelijk te maken op het gebied van sporten en bewegen voor geüniformeerde beroepsgroepen, waaronder defensie, waar PTSS bovengemiddeld voorkomt.

Doneren

Via het Fonds Gehandicaptensport kan iedereen nog doneren voor de goede zaak van Robin Imthorn:
https://supportanddonate.com/doneer-pagina/6281/doneren-robin-imthorn-robin-imthorn