Martin BosNieuws

Meet the Marines

Het Korps Mariniers verhuist in 2029 naar Kamp Nieuw-Milligen (KNM). Onder de titel ‘Meet the Marines’ kregen de bewoners uit de omgeving van KNM de kans om te kijken wat en wie de Mariniers zijn. Men had groots uitgepakt met mensen en materieel. En met activiteiten voor oud en (voornamelijk) jong. Een impressie van de geslaagde kleine Open Dag.

De nieuwe en nog te bouwen kazerne komt in de plaats van het verouderde complex in Doorn. De operationele marinierseenheden uit Doorn en de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) zullen er met 2.130 medewerkers hun plaats krijgen. Een marinierskazerne in Vlissingen is definitief van de baan. De locaties in Rotterdam en Den Helder blijven gewoon bestaan.

Fysiek

Een marinier is natuurlijk lichamelijk en geestelijk fit. De lichamelijke component kon tijdens ‘Meet de Marines’ volop geoefend worden op de hindernisbaan.

Schieten

Jong en oud konden een parcours afleggen met de Colt. Oordoppen op, vijf patronen in het magazijn en gaan. Onvermoeibare instructie. En bij iedereen een grote grijns van genot na afloop.

Klimmen

De klimtoren mag niet ontbreken!

Demonstraties

Een van de demonstraties was het aanhouden van een gewapende persoon.

Rondje

In het bos was een paadje uitgehakt. Ieder die het wilde kon op pad met de Bv206. Door het terrein, de motor van het voertuig bromt terwijl de chauffeur hem door het terrein rijdt. Drie gasten voorin, in het voorste deel van het voertuig. Achterin is er plaats voor een grote familie.

En verder…

Er was veel te doen en te zien. Over de taken op zee (met een FRISC) of in de sneeuw (met de sneeuwscooter). Vuurwapens en uitleg. Leren intuberen bij de medici. Gratis koffie en koek bij Paresto, frietjes bij de friettent. En natuurlijk Dixi’s. De omwonenden waren allemaal erg enthousiast.

In memoriam (bijna): Kamp Nieuw-Milligen

Met de bouw van de nieuwe Marinierskazerne zal een groot deel van het huidige Kamp Nieuw-Milligen gesloopt worden. Terecht, omdat de gebouwen erg verouderd zijn. Jammer, omdat opnieuw oude militaire architectuur komt te vervallen. Misschien blijft dit bijzondere gebouw behouden…