Martin BosOefeningen

Tanks in Bremerhaven

In het noorden van Duitsland is vandaag Defender Europe 20 begonnen. Het eerste schip met materieel is vanuit de Verenigde Staten, na 10 dagen varen, aangekomen in Bremerhaven.

Aan boord van de ARC Endurance is het materieel van de 2nd Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division. In totaal zullen 1200 voertuigen en een groot aantal containers aan land gebracht worden. Daarna zal al het materieel naar het inzetgebied gaan.

Defender Europe 20

Logo Defender Europe 20

De oefening Defender Europe 20 (#DefenderEurope) is voor het eerst in 25 jaar weer een grote oefening van het Amerikaanse leger in Europa. In de oefening wordt een grote strijdmacht van 20.000 militairen vanuit Amerika overgebracht naar Europa. Inclusief al hun materieel.
Alle eenheden gaan daarna op oefening in verschillende oefengebieden. Veelal in de Baltische landen maar ook in Oost Polen. Of dichter bij huis, bij Bergen Hohne, bekend van de SOB/SOMS-oefeningen.

Defender is ook een oefening in de samenwerking tussen de verschillende NAVO-landen. Veel landen ondersteunen via de zogeheten ‘Host Nation Support’. Aan de oefeningen nemen daadwerkelijk ook andere NAVO-landen deel.

Uitgebreid nieuws over de oefening, nieuwsberichten en context vind je op onze themapagina: https://defensiefotografie.nl/nieuws/alles-over-defender-europe-20

Slagkracht

In de oude bananenhaven van Bremerhaven ligt de ARC Endurance. Een schip van ARC Shipping. Waarbij ARC ook staat voor American Roll-on Roll-off Carrier. De Endurance is 264 meter lang en 32 meter breed. Geheel volgeladen is de waterverplaatsing 72708 ton.
Kortom, een groot schip en deze keer volgeladen met materieel van 2nd Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division.

Op de kade staan al tientallen Abrams tanks naast allerlei andere gepantserde voertuigen. Imposant om te zien. En mogelijk oneerbiedig: hier in één schip wordt meer slagkracht aan wal gebracht dan het gehele Nederlandse leger kan leveren.

Persconferentie

De Europese pers heeft vandaag vanuit US Army Europe de uitgebreide kans om de oefening in beeld te brengen. Voor de verzamelde pers wordt uitleg gegeven (in het Engels) over de oefening.

Aan het woord komen achtereenvolgend:

 • Lt. Gen. Christopher Cavoli, Commanding General of U.S. Army Europe,
 • Lt. Gen. Martin Schelleis, Chief of the German Joint Support and Enabling Service,
 • Maj. Gen. Christopher Mohan, Commanding General, 21st Theater Sustainment Command,
 • Darion Akins, Department of State Consul General (Hamburg), en
 • Brigadier Joseph Chestnutt, Commander of the 104th Logistic Support Brigade (British Army)

Ontladen

Het ontladen van de Endurance gaat via de laadklep van het schip. Een voor een rollen de Abrams tanks en Bradley gevechtsvoertuigen uit de buik van het schip.

Materieel

Op de kade wordt het materieel neergezet. Weinig vrachtauto’s, weinig wielvoertuigen. We zien voornamelijk pantservoertuigen in allerlei soorten en maten.

Uiteraard de M1 Abrams tanks en de M2 Bradley gevechtsvoertuig. Hieronder een fotografische opsomming. Met onder andere ook de M113, M577, M60 Bruglegger, M109A6 houwitzer, M992 ammo carrier, M1150 assault breachers, mijnenrollers en mijnenploegen en het M88 recovery vehicle.

Op ieder voertuig staat de eenheid waar hij deel van uitmaakt. Zoals gezegd, zijn de voertuigen afkomstig van 2nd Armored Brigade Combat Team (2nd ABCT), 3rd Infantry Division “Spartans”. De divisie maakt deel uit van het XVIII Airborne Corps, United States Army Forces Command. Binnen de divisie vallen de:

 • 2nd ABCT, BHHC (Brigade Headquarters and Headquarters Company)
 • 6th Squadron, 8th Cavalry Regiment “Mustang”
 • 3rd Battalion, 67th Armor Regiment ”Hounds of Hell”
 • 3rd Battalion, 15th Infantry Regiment “China”
 • 2nd Battalion, 69th Armor Regiment
 • 1st Battalion, 9th Field Artillery Regiment (1-9th FAR) “Battlekings”
 • 9th Brigade Engineer Battalion (9th BEB)
 • 703rd Brigade Support Battalion (703rd BSB) “Maintain”