Martin BosOefeningen

Oefening Steadfast Defender 24 van week tot week

Met de NAVO-oefening Steadfast Defender 2024 wordt er voor het eerst sinds jaren in Europa weer geoefend met een grootschalige internationale inzet. Het doel is het beoefenen van een reactie op een aanval op een NAVO-lidstaat, wat artikel 5 van het Noord-Atlantisch verdrag in werking stelt. De oefening betreft een reeks (multi)nationale oefeningen waar de 32 NAVO-lidstaten aan deelnemen met ongeveer 90.000 militairen. De oefening loopt globaal van februari 2024 tot en met mei 2024.

Op deze pagina geven we alle informatie over het tweede deel van de oefening Steadfast Defender die op 8 april gestart is. Het artikel begint met het laatste nieuws, van nieuw naar oud. Daarna volgt informatie over de huidige deeloefeningen.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen over de oefening Steadfast Defender. Klik op deze link om naar de STDE-overzichtspagina te gaan.

Nieuws over Steadfast Defender 24

29 mei 2024: Einddemonstratie

Vandaag eindigt Quadriga 2024 op het militaire oefenterrein Pabrade in Litouwen. Met een demonstratie van de capaciteiten aan het einde van de vijf maanden durende reeks oefeningen onderstreepten de Bundeswehr en de 13e Lichte Brigade de bereidheid om samen met bondgenoten elke vierkante centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen.

23 mei 2024: Laatste week

Nog een week en dan is de oefening Steadfast Defender 2024 klaar. Op 29 mei is de grootse eindoefening. Inspecteur-generaal van de Bundeswehr, generaal Carsten Breuer en hooggeplaatste bezoekers uit de deelnemende landen gaan de oefening bekijken.

In Kazlų Rūda (Litouwen) bereiden militairen van 13 Lichte Brigade zich zelf en de voertuigen voor op de terugreis naar Nederland. Gisteren zijn de eerste voertuigen al vertrokken vanaf de oefening Quadriga naar de haven van Klaipėda, een rit van ongeveer 2½ uur. Als alle voertuigen hier gearriveerd zijn, gaan ze per schip terug naar Nederland.

SHAPE heeft een nieuwe video over Steadfast Defender gepubliceerd ‘Air Assault’, over de oefening Swift Response:

21 mei 2024: STDE, de film

De Koninklijke Landmacht heeft een documentaire gemaakt over de oefening Steadfast Defender 24.

16 mei 2024: In de loopgraven

De genie en de Limburgse Jagers oefenen in de loopgraven in Litouwen.

14 mei 2024: Reportage NOS

NOS-correspondent Kysia Hekster mocht de rit naar Litouwen van dichtbij volgen. Het verslag geeft een mooi beeld van de operatie. Klik op de onderstaande foto om naar de reportage te gaan.

13 mei 2024: Overnachten

Wie behoorde nog meer tot de gelukkigen? Overnachten in de Suwalki-corridor. Men is dus bijna in Litouwen.

12 mei 2024: Moederdag

De Nederlandse troepen zijn vertrokken voor het volgende deel van Quadriga binnen Steadfast Defender. In colonne gaat men naar Litouwen. De reis gaat door de Suwałki-corridor. De corridor is de enige landverbinding tussen de Baltische staten en de andere NAVO-partners en scheidt tevens het grondgebied van de Russische exclave Kaliningrad van Wit-Rusland. Dit ‘knelpunt’ is daarom van groot strategisch en militair belang geworden sinds Polen en de Baltische staten zijn toegetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).

Vanwege het slechte weer in Roemenië zijn de para-oefeningen van Swift Response voor 11 Luchtmobiele brigade met 24 uur uitgesteld1.

11 mei 2024: Luchtlandingen in Estland

De 82nd Airborne Division van het Amerikaanse leger en het 3rd Battalion, Parachute Regiment Battlegroup van de Britse strijdkrachten
trainen samen tijdens DEFENDER 24.

De M109 Paladin van het Amerikaanse leger van Bravo Battery, 1st Battalion, 124th Field Artillery Regiment, 648th Manoeuvre Enhancement Brigade, vuurt tijdens DEFENDER 24 in Skillingaryd, Zweden.

7 mei 2024: Luchtlandingsoperaties

Vandaag begint het luchtgedeelte van de oefening Swift Response met een Joint Forced Entry parachutesprong in Skillingaryd, Zweden, waarbij ongeveer 800 parachutisten uit de Verenigde Staten, Spanje, Hongarije en Italië aanwezig zullen zijn. Het is de eerste dergelijke oefening in Zweden sinds de toetreding van het land tot de NAVO in maart.
De JFE in Zweden is de eerste van zes geplande luchtlandingsoperaties in heel Europa als onderdeel van Swift Response, waaraan ongeveer 3.700 Amerikaanse en 9.500 multinationale deelnemers uit meer dan 16 geallieerde en partnerlanden deelnemen. Swift Response is een van de drie gekoppelde oefeningen waaruit DEFENDER 24 bestaat.

5 mei 2024: Rusland plant sabotage

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotagedaden beraamt over het hele continent terwijl het land een koers van permanent conflict met het Westen aangaat, aldus een artikel in de Financial Times2. Rusland is al actiever begonnen met het voorbereiden van heimelijke bomaanslagen, brandstichtingen en schade aan de infrastructuur op Europees grondgebied, rechtstreeks of via proxy’s, zonder zich duidelijk zorgen te maken over het veroorzaken van dodelijke slachtoffers onder de burgerbevolking, menen inlichtingenfunctionarissen. Hoewel de agenten van het Kremlin een lange geschiedenis van dergelijke operaties hebben – en de afgelopen jaren sporadisch aanvallen hebben gelanceerd in Europa – stapelen de bewijzen zich op van een agressievere en gezamenlijke inspanning, zo blijkt uit beoordelingen uit drie verschillende Europese landen die met de Financial Times zijn gedeeld.

Helemaal nieuw komt deze waarschuwing echter niet. Al in 2020 waarschuwde het Amerikaanse ISW (Institute for the Study of War) in een rapport al voor het gebruik en de opkomst van hybride strijd vanuit Rusland.

4 mei 2024: Russische reactie

Terwijl Nederland zijn doden herdenkt, geeft het Kremlin een persconferentie. De vier maanden durende militaire oefeningen van de NAVO nabij de Russische grenzen zijn het bewijs dat de alliantie zich voorbereidt op een mogelijk conflict met Rusland, zei woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerster heeft de beschuldigingen van de NAVO deze week dat Rusland zich bezighoudt met hybride aanvallen op zijn lidstaten van de hand, en zei dat dit misleidende “desinformatie” is die erop gericht is mensen af ​​te leiden van de activiteiten van het bondgenootschap.

2 mei 2024: klaar voor een divisie

In het Tsjechische Libava is een zogeheten Army Prepositioned Stocks-2 staging grid opgesteld. In het Duitse Mannheim zijn de Amerikaanse magazijnen leeggetrokken. Rond de 400 voertuigen staan nu klaar voor de oefening DEFENDER 24. Vanuit Amerika worden de militairen van 1st Squadron, 150th Cavalry Regiment van de West Virginia Army National Guard ingevlogen. Zij zullen met de voertuigen gaan oefenen.

Opstelling APS-2 in Tsjechië

30 april 2024: Luchtmobiel naar Roemenië

Zo’n 300 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade worden volgende maand boven Roemenië gedropt. Dat gebeurt van 5 tot en met 21 mei met onder meer met C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de luchtmacht. Het gaat om het trainen van snelle inzetbaarheid van de luchtlandingstroepen. De Airborne-oefening, met de titel Swift Response 2024, speelt zich naast Roemenië ook in Hongarije af. Er nemen vliegtuigen en zo’n duizend militairen uit zes NAVO-landen aan deel.
Voordat 700 parachutisten in ‘vijandelijk’ gebied landen, komen onder andere de Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade in actie. Ze zijn gespecialiseerd in het ongezien verkennen, vinden en (vrij)maken van de dropzones in Roemenië. Daarna begint de militaire operatie. Troepen worden met parachutes vanuit vliegtuigen gedropt om de vijand te verrassen en overrompelen. Onder de militairen bevinden zich de circa 300 ‘rode baretten’ van de Luchtmobiele Brigade. Met hun collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Spanje en de Verenigde Staten zijn ze vanuit Hongarije naar Roemenië gevlogen om de aanval in te zetten. De rode baretten veroveren de belangrijke strategische locatie: een vliegveld onder de rook van Turda. Als het vliegveld in handen is kunnen vliegtuigen landen om voertuigen en goederen aan de grond te zetten.

26 april 2024: Lekke band

Een Boxer pantservoertuig heeft bij de terugtocht een lekke band opgelopen.

SHAPE heeft een nieuwe video over Steadfast Defender gepubliceerd ‘The finest soldiers in the world’:

25 april 2024: de eersten gaan terug

Voor een groot aantal militairen zit de oefening er op. Ze gaan terug naar Nederland. In het dorp Uelzen reed de DGLC over de B71 richting Munster. Vanaf 10 mei gaan er delen van de groep naar Litouwen. Wat ze in de tussentijd gaan doen, is ons niet duidelijk.

24 april 2024: Aangetreden

In het oefendorp Schnöggersburg staan de deelnemers van 13 Lichte Brigade aangetreden. Het geeft goed aan hoe groot de deelname aan de oefening is.

23 april 2024

Voor het eerst is door het Amerikaanse leger de haven van Kalundborg gebruikt. Concurrentie voor Vlissingen en Rotterdam, goed nieuws voor het bondgenootschap dat een nieuwe haven geschikt is.

Van grote werkgevers, tot vervoersbedrijven, ziekenhuizen en jongerenorganisaties. De gehele samenleving moet voorbereid zijn op een grootschalig militair conflict waarbij Nederland betrokken raakt. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren tijdens de conferentie Defensie en Samenleving in Den Haag3

Artikel Telegraaf: “Paar duizend Nederlandse soldaten bij grootste NAVO-oefening: ’Wij zijn bereid om te vechten’”

22 april 2024: Nederlandse persdag STDE

Goed opletten maandag op radio, tv en het web. Op het oefenterrein Altmark was de Nederlandse persdag van STDE dus we hopen / verwachten dat de Battle Groups goed in beeld komen.

21 april 2024: Nederlandse spoor kwetsbaar

In de Telegraaf vandaag een artikel4 over het Nederlandse spoorweg-netwerk. Nederland is door de huidige staat van het spoor kwetsbaar vanwege het grote achterstallig onderhoud. Waar het artikel verder aan voorbij gaat, is dat, voor zover wij weten, alle transporten Voor Steadfast Defender via het Duitse Emden en Polen zijn gegaan. Nederland doet voor STDE geen grootschalig buitenlands transport noch Host Nation Support.

20 april 2024: Saber Strike in Polen

Amerikaanse, Duitse, Spaanse en Italiaanse troepen zijn in Polen begonnen met de schietoefeningen binnen Saber Strike 24.

18 april 2024: Genie in actie

De 411 Pantsergeniecompagnie doet ook mee aan de oefening. We vinden ze in het immense oefendorp op het oefenterrein Altmark. Oefendorp is eigenlijk ook niet de goede naam want het is een oefenstad, oefenstad Schnöggersburg. Veel groter dus dan de Nederlandse oefendorpen in Harskamp en Marnewaard (Marnehuizen).
Schnöggersburg is bijna 10 jaar oud en uitgegroeid tot Europa’s grootste stad voor het oefenen van Optreden Verstedelijk Gebied (OVG). Er werden ongeveer 520 gebouwen gebouwd op ongeveer zes vierkante kilometer, een snelweg, een kunstmatige rivier (Eiser), verschillende bruggen, een industriegebied, open en gesloten woonontwikkelingen, hoogbouw en administratieve gebouwen, een begraafplaats, een heilig gebouw met verwijzingen naar het christendom en de islam, een school, een gevangenis, hotels, een marktplein, een stadion, een ‘sloppenwijk’, vernietigde infrastructuurelementen, kazernes en een vliegveld. De ‘stad’ kreeg ook een 350 meter lange metrotunnel met drie stations en een ‘oefenriolering’. De bouwkosten bedroegen rond de 140 miljoen Euro.

411 Ondersteuningspeloton in actie bij oefenstad Schnöggersburg
Foto’s: 411 Ost Pel

17 april 2024: duiding Battle Groups

Tijdens de startbijeenkomst in Oirschot kregen we door dat de 13 Lichte Brigade binnen de oefening deelneemt vanuit de 42 Battle Group. Naar nu blijkt, zijn er twee Battle Groups ter beschikking van het 13e: 17 Battle Group en 42 Battle Group. Voor 17 BG zijn het samengestelde eenheden rond 17 Pantserinfanteriebataljon met toegevoegde enablers van onder andere de genie en geneeskundig personeel. De 42 BG is opgericht rond 42 Pantserinfanteriebataljon.

16 april 2024

Bij het dorpje Mahlwinkel heeft het Nederlandse leger op het voormalige vliegveld een plek ingericht om te tanken. Bovendien speelt het vliegveld een rol in de vele transporten die er zijn.

Een Nederlands rupsvoertuig heeft in de Duitse plaats Stendal de weg beschadigd. Op 14 verschillende plaatsen is de stoeprand duidelijk stuk. De persvoorlichter van de 13e Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht, majoor Martijn van de Klok, reageerde op de vraag van krant Volksstimme5: “Uiteraard controleerden onze chauffeurs hun voertuigen zo dat we slechts minimale schade hadden. Dit is niet eenvoudig vanwege de grootte van de voertuigen. Volgens mijn informatie waren er op vier plekken een stoeprand beschadigd.” En verder: “Natuurlijk is ons doel om schade te voorkomen en we betreuren het dat er schade is ontstaan, maar gezien de situatie beschouw ik de vier schades als niet voor een groot deel .”

15 april 2024: Het veld in

In Stendal zijn de Nederlandse militairen vertrokken naar het oefenterrein. De Duitse fotograaf Franco Böhme stond er al vroeg aan de poort om de eerst vertrekkende Fennek en Boxer op de foto te zetten.

‘s-Avond zijn bij een botsing vijf Nederlandse militairen gewond geraakt. Drie van hen zijn  afgevoerd naar Duitse ziekenhuizen. Tijdens het incident kwamen een Fennek verkenningsvoertuig en een Boxer pantserwielvoertuig met elkaar in botsing. Twee van de vijf gewonden kwamen met wat blauwe plekken en de schrik vrij. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de toedracht. 

14 april 2024: Meer Saber Strike, aanval Iran, bevelsuitgifte

In Stendal was de bevelsuitgifte (issue of order) van de 13 LIchte Brigade. De eenheidscommandanten werden geïnformeerd over de intenties van de brigadecommandant en wat in hoofdlijnen van hen verwacht werd. Aansluitend informeerden de eenheidscommandanten de brigadecommandant hoe zij de opgedragen taken gaan uitvoeren.

Spaanse, Duitse, Engelse en Amerikaanse troepen zijn onderweg naar Polen voor de oefening Saber Strike. De Britten gebruiken de haven van Emden voor het transport van 1000 voertuigen. De Spanjaarden6 gaan met het schip Lakeway Express naar de haven van Gdansk in Polen.

Afgelopen nacht was ook de aanval van Iran op Israel7. Iran vuurde rond de 350 drones, kruisraketten en ballistische raketten af. Rond de 99% daarvan is door de verdediging onderschept. Ook Amerika en Groot Brittannië deden aan de verdediging mee.
Waarom is deze aanval dan van belang voor een dagelijks verslag over de STDE24? We kunnen (moeten) ons afvragen of Nederland zich kan verdedigen wanneer er een soortgelijke aanval op ons afkomt. Of wanneer onze troepen in Polen of Litouwen met dit aantal wapens onder vuur genomen wordt.

12 april 2024: Duitsland ook

In Duitsland zijn ook de eenheden weer vertrokken, deze keer voor Saber Strike. Het Duitse Jäger Battalion 1 is voor de gelegenheid toegevoegd aan het Amerikaanse 2nd Cavalry Regiment. In Polen zullen vervolgens Spaanse en Italiaanse eenheden deelnemen aan de oefening, die vanuit hun thuisland per zeetransport via de haven van Gdansk in Polen aankomen. In Bemowo Piskie zal er een week lang een gezamenlijke gevechts- en schietoefening plaatsvinden door alle betrokken strijdkrachten , waartoe ook Nederlandse verkenningsvliegtuigen behoren. Dat van de verkenningsvliegtuigen staan in het Duitse persbericht8. Het is ons niet helemaal duidelijk hoe we dat moeten zien. Drones?
Aan Saber Strike doet ook de 43 Gemechaniseerde Brigade mee. Volgens een bericht op hun Facebook zijn er een aantal Fenneks uit Havelte vertrokken.

11 april 2024: Kamp in Stendal

Terwijl de militairen uit Nederland vertrokken, was een groep vanuit OOCL al druk bezig met het aanleggen van een kampement in Stendal. Men gaat op het oefenterrein in Altmark straks oefenen, al het andere gebeurt hier, op de Brigade Support Area (BSA).

10 april 2024: Oversteek IJssel

Militairen van de Landmacht hebben vandaag bij Welsum en Olst een pontonbrug over de IJssel gebouwd. Deze actie gebeurde op een van de routes naar Duitsland.

Bij de aanleg van de brug waren 650 militairen betrokken: 150 die de brug bouwden en 500 die overgezet werden. Dit gebeurt noodzakelijk in nauwe samenhang en met een zorgvuldige timing. Want als bijvoorbeeld een legereenheid arriveert als de brug nog niet af is, worden die troepen direct kwetsbaarder.

Kuine’s Military Photography was bij de oversteek en het opruimen aanwezig. We zien de brugdelen staan op de Scania WLS-vrachtwagens en in het water. Nat, ondanks dat het water in de IJssel weer iets aan het zakken is, is het nog steeds erg nat op het oefenterrein Olst-Welsum.

9 april 2024: Nederland vertrekt voor Steadfast Defender

Vanochtend zijn de militairen van het Bevoorrading en Transport Commando uit Stroe vertrokken voor hun aandeel in de oefening Steadfast Defender. Een verslag van het vertrek vind je via deze link of door een klik op de onderstaande foto.

Colonne
Vertrek in Stroe, Nederland is onderweg

Oirschot

Vanuit Oirschot is de 13 Lichte Brigade vertrokken voor hun aandeel in de oefeningen.

Botsing

Ongeluk Tropco

Niet alles ging goed in de verplaatsing. Een Tropco-vrachtwagen met een container-hefsysteem van de Landmacht is na een klapband in botsing gekomen met een civiele vrachtwagen op de Duitse Autobahn. De chauffeur van het civiele voertuig raakte licht gewond en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde tussen Bremen-Arsten en de Stuhr-driehoek. Het Duitse nieuws heeft een videoreportage over het ongeluk.

8 april: Voorbereiden brug Olst

Op 10 april legt de genie een brug bij Olst. Een deel van de voertuigen van 13 Lichte Brigade zullen via de brug de IJssel oversteken. Duikers van de Landmacht maken al een paar dagen van tevoren de rivier vrij van mogelijke obstakels. Anderen zorgen dat de oevers goed zijn. Uiteraard wordt het gehele gebied beveiligt tegen een mogelijke vijand.

4 april 2024: oefening DEFENDER begint

De Amerikaanse oefening DEFENDER EUROPE 24 begint. Verwar deze oefening niet met Steadfast Defender! DEFENDER staat voor Dynamic Employment of Forces to Europe for NATO Deterrence and Enhanced Readiness en deze oefening wordt jaarlijks gehouden.
De eerste transportschepen voor DEFENDER 24 zijn vanuit de Verenigde Staten richting Europa vertrokken. Een groot aantal Europese landen wordt in de oefening betrokken. Nederland deze keer niet.

Deeloefeningen binnen Steadfast Defender 24

De oefening Steadfast Defender 24 bestaat uit verschillende deeloefeningen. Hieronder vind je de deeloefeningen die in het tweede deel vallen.

 • Saber Strike, 11 – 15 april, Nederland, Duitsland en Polen
  43 Gemechaniseerde Brigade beoefent (samen met partners) snelle verplaatsing naar Polen (16 Fenneks, 70 militairen)
 • Brave Warrior (1 – 25 mei, Hongarije)
  Nationale oefening onder leiding van de Hongaarse Enhanced Vigilance Activity Battlegroup, gekoppeld aan Steadfast Defender. Deelname van Hongarije, Kroatië, Italië en de Verenigde Staten. De nadruk van deze oefening ligt op defensieve operaties en NAVO-interoperabiliteit.
 • Spring Storm (12 – 31 mei, Estland)
  Estland is gastheer van een jaarlijkse militaire oefening Spring Storm (Operation Kevadtorm) onder leiding van een infanteriedivisie van de Estse strijdkrachten. Het doel is om te trainen in gezamenlijke defensieve operaties met geallieerde eenheden. De nadruk ligt op collectieve verdediging binnen een scenario dat onder Artikel 5 valt. Tot de deelnemers behoren strijdkrachten uit Estland, Groot-Brittannië, Denemarken, Frankrijk, de VS en Finland. Georgië en Oekraïne zullen observeren. 
 • Grand Quadriga 24 (15 mei – 30 mei, Scandinavië, Polen, Litouwen, Hongarije, Roemenië)
  Zie verderop.

Andere oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen die rond Steadfast Defender gehouden worden. Ze maken er geen deel van uit (ofschoon soms weer wordt gezegd van wel). Ook hier weer alleen de oefeningen van het tweede deel van STDE 24.

 • Solar Eclipse IV (april, Letland)
  Bij deze oefening9 zal de nadruk liggen op tactische oefeningen voor gevecht-ondersteunende troepen. En dan met name rond indirecte vuursteun. 
 • Thunderstorm (29 april – 9 mei, Litouwen)
  Deze oefening onder leiding van de Litouwse Defensie richt zich op het vermogen om de Litouwse defensie om NAVO Artikel 5-operaties samen met partners te plannen en uit te voeren. Duitsland en Litouwen doen hier aan mee.
 • National Guardian (eind april – begin mei, Duitsland)
  Naast Quadriga 2024 zal er in Duitsland ook een oefening zijn voor het Territoriale Commando (Territorialen Führungskommando) van de Bundeswehr. Onder de naam National Guardian zullen binnenlandse veiligheidstroepen uit alle deelstaten worden ingezet in verschillende scenario’s, zoals het beschermen van kritieke infrastructuur en het beveiligen van troepen op doorreis (host nation support).
 • Mare Aperto I (3 – 24 mei, Italie)
  Italië voert onder leiding van CINCNAV (Commander in Chief Naval Fleet, de commandant van de Italiaanse Marine) een maritieme oefening uit. De nadruk ligt op het verbeteren van de operationele en gevechts-gereedheid. Belangrijke trainingsonderdelen zijn onder meer onderzeebootbestrijding, luchtafweer, elektronische oorlogvoering en Close Air Support.
 • Dacia 24 (5 mei – 22 juni, Roemenië, Zwarte Zee)
  Roemenië, onder leiding van de Roemeense Chef Defensie, organiseert een gezamenlijke oefening waarbij Bulgarije, Duitsland, Portugal en de Republiek Moldavië betrokken zijn. De nadruk ligt op het trainen van de strijdkrachten om zich aan te sluiten bij het Roemeense defensieplan en om regionale partners te ondersteunen in een gezamenlijke defensieve operatie.
 • Baltops (2 – 16 juni, Oostzee)
  Baltops is een multinationale maritieme trainingsoefening onder leiding van USEUCOM. Dde VS en verschillende NAVO-landen doen hier aan mee. Het doel is om de operationele capaciteit en de interoperabiliteit tussen de strijdkrachten van de VS en de NAVO te vergroten. Daarnaast heeft het tot doel de NAVO te ondersteunen, regionale agressie af te schrikken en strategische relaties te versterken. Baltops is zo ongeveer de grootste maritieme oefening die de NAVO in de Oostzee houdt.

DEFENDER EUROPE 24

Vanwege zijn aard en omvang noemen we deze deeloefening apart.

 • DEFENDER EUROPE 24 (7 april – 30 juni, Noord Europa)
  Deze oefening Dynamic Employment of Forces to Europe for NATO Deterrence and Enhanced Readiness omvat het inzetten van landstrijdkrachten uit Noord-Amerika naar het verantwoordelijkheidsgebied van USEUCOM (=Europa).
  Aan DEFENDER 24 doen meer van 17.000 Amerikaanse en 23.000 militairen mee uit 20 andere landen. De oefening bestaat uit drie delen:
  • Saber Strike 24 (8 – 30 april, Duitsland, Polen, Litouwen)
   Grootschalige oefening onder leiding van USAREUR-AF en aangesloten op oefening Steadfast Defender 24. De focus van de oefening ligt op snelle inzet van strijdkrachten en training bij koud weer in de Baltische staten.
   Het voornaamste oefenterrein is Bemowo Piskie Training Area in Polen.
  • Immediate Response 24 (30 maart – 31 mei, Tsjechië, Estland, Finland, Duitsland, Noorwegen, Polen, Zweden)
   Gezamenlijke oefening onder leiding van de VS tussen partners en bondgenoten op het gebied van inzet en interoperabiliteit, met deelname in Noorwegen, Finland en Zweden. 
  • Swift Response 24 (5 – 24 mei, Estland, Hongarije, Italië, Moldavië, Noord Macedonië, Polen, Roemenië, Zweden.
   De door de VS geleide Immediate Response Force zal gezamenlijke luchtlandingsoperaties uitvoeren om de paraatheid te vergroten, de interoperabiliteitte bevorderen en bij te dragen aan de NAVO-inspanningen op het gebied van zekerheid en afschrikking. 

Oefening Quadriga 2024

Logo Quadriga

In de Nederlandse planning van Steadfast Defender vind je Grand Quadriga als oefening. Tegelijkertijd is Quadriga de grootste oefening in de Duits-Nederlandse samenwerking. Zie de kaarten10 voor de oefengebieden.


 1. https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/grote-navo-oefening-met-nederlandse-parachutisten-uitgesteld ↩︎
 2. https://www.ft.com/content/c88509f9-c9bd-46f4-8a5c-9b2bdd3c3dd3 ↩︎
 3. https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/04/24/minister-ollongren-hele-samenleving-moet-voorbereid-zijn-op-groot-conflict ↩︎
 4. https://www.telegraaf.nl/nieuws/375994072/nederlands-spoor-speelt-cruciale-rol-in-snelle-mobilisatie-navo-maar-achterstallig-onderhoud-is-groot-probleem ↩︎
 5. https://www.volksstimme.de/lokal/stendal/strassenschaeden-durch-militaer-in-stendal-soldaten-der-niederlande-fahren-bordsteine-kaputt-wer-zahlt-3826022 ↩︎
 6. https://www.kn-online.de/schleswig-holstein/militaeruebung-saber-strike-24-der-nato-transporte-im-nord-ostsee-kanal-LSCNEVDCANFDBE5FLX36IMTVUU.html ↩︎
 7. https://www.geenstijl.nl/5175725/LIVE-DOZIJNEN-IRAANSE-DRONES-airborne-richting-Israel-Reistijd-paar-uur ↩︎
 8. https://www.presseportal.de/pm/170621/5755927 ↩︎
 9. https://bnnbreaking.com/world/latvia/nato-and-allied-forces-to-conduct-series-of-military-exercises-in-latvia/ ↩︎
 10. https://www.bundeswehr.de/de/organisation/heer/aktuelles/heer-und-nato-partner-starten-2024-ein-grossmanoever-5710094 ↩︎