Martin BosNieuws

1st CAB,1st Infantry Division verplaatst

Embleem Demon Brigade

De 1st Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division van het Amerikaanse leger verplaatst van Amerika naar Europa. Vanaf vandaag worden ongeveer 1.250 voertuigen via de haven van Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen vervoerd. Er vliegen 6 CH-47 Chinooks, 27 Black Hawks en 16 Apache helikopters via de vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming.

De verplaatsing maakt deel uit van Atlantic Resolve. Na de Russische verovering van de Krim in 2014 is namelijk besloten om vanaf dat moment een sterke troepenmacht aan de NAVO-oostgrens te plaatsen.

Nederland helpt

Om dit transport mogelijk te maken neemt de Nederlandse Defensie op verzoek van Amerika de gastlandsteun voor haar rekening. Bij deze zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn ongeveer 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. De Natres zorgt voor bewaking. Relatief nieuw is nu ook de drone-detectie. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, onze goede infrastructuur en de kennis op het gebied van logistiek.

Infographic verplaatsing

Ook op de vliegbasis Woensdrecht ondersteunen Nederlandse militairen de verplaatsingsoperatie. Militairen bewaken de helikopters en voorzien ze van brandstof tijdens de tussenstop. Het Amerikaanse leger kan bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van problemen. De rol van Woensdrecht heet tegenwoordig trouwens Intermediate Support Base (ISB) en valt dan binnen het Air Support Command1 (ASC).

Van de boot

Het vervoer is met de ARC Endurance. Het Amerikaanse bedrijf ARC (‘American Roll-On Roll-Off Carrier’) is voor dit soort schepen Amerika’s grootste bedrijf. Daarnaast maken zij met hun schepen deel uit van het Maritime Security Program (MSP) en Voluntary Intermodal Sealift Agreement (VISA) om het land te verzekeren van zeetransport. De ARC Endurance is 264 meter lang en kan 2.700 grote zeecontainers tegelijk vervoeren. Of een deel van een Amerikaanse brigade. Met het schip MV Cape Vincent zijn twee werken geleden al 35 helikopters en materieel in Thessaloniki aan land gebracht (voor Roemenië en Bulgarije).

Gespecialiseerde Amerikaanse eenheden ontladen het schip. Ongeveer 30 personen van 635th Transportation Detachment, 598th Transportation Brigade (Surface Deployment and Distribution Command) en het 21st Theater Sustainment Command voeren hun werk op de kade uit, samen met 270 mensen van 1 CAB.

Direct na de aankomst in de haven van Vlissingen is er begonnen met het ontladen van het schip. Dit gebeurt op het terrein van Verbrugge International. De helikopters verdwijnen in de loodsen en alle voertuigen rijden naar het parkeerterrein. Er wordt zorgvuldig bijgehouden wat er van de boot komt en naar het parkeerterrein gaat.

Helikopters

De helikopters van de 1st Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division zijn voor vertrek ontdaan van hun rotors of alles is ingeklapt. In de loodsen wordt alles weer gemonteerd en gecontroleerd. De helikopters worden voorzichtig naar buiten gebracht zodra ze klaar zijn. Naast iedere rotortip loopt iemand die controleert of de helikopter veilig door de deur past.

Proefdraaien

Nadat de helikopters klaargemaakt zijn, begint proefdraaien. Zorgvuldig worden te checklists afgelopen. Daarna worden de motoren gestart en mogen de hoofd- en staartrotor hun rondjes maken. Is alles in balans? Is het veilig om te vliegen?

Wagenpark

De brigade heeft ongeveer 1.250 voertuigen meegenomen. Nog niet alles was uit de ARC Endurance geladen en er stonden ongeveer 500 voertuigen op de kade. Veel Hummers en vrachtauto’s. De ene groep gaat straks naar Illesheim in Duitsland. De andere groep naar Powitz in Polen. Er gaat ook een groep naar Lielvārde in Letland maar daar stonden nog geen borden van.

Terug naar Amerika

Tussen 20 november en 15 december gaat eenzelfde hoeveelheid voertuigen en helikopters terug naar Amerika. Het materieel is van de Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division. Die gaat dan van naar Vlissingen voor verscheping naar de thuisbasis in de Amerikaanse staat Georgia. Hun helikopters maken een tussenstop op de vliegbasis Eindhoven.


  1. Het Air Support Command (ASC) is de samenvoeging van Logistiek Centrum Woensdrecht, de Koninklijke Militaire School Luchtmacht en het Centrum voor Mens en Luchtvaart. De samenvoeging moet in het 2e kwartaal 2024 afgerond zijn. Het ASC worden verantwoordelijk voor de ondersteuning van het Air Combat Command (ACC), Air Mobility Command (AMC) en Defense Helicopter Command (DHC) van de Luchtmacht voor onderhoud, logistiek en opleiden. ↩︎