Martin BosOefeningen

Atlantic Resolve start in Vlissingen

Tanks, pantservoertuigen, Humvees en vrachtauto’s verlaten het Amerikaanse marineschip Cape Washington. De oefening Atlantic Resolve 2022 is in Vlissingen aangekomen.

Atlantic Resolve Infografic
Atlantic Resolve 2021
Bron: US Army

Atlantic Resolve is een operatie (of een serie oefeningen) die sinds 2014 wordt gehouden. De operatie was toen een reactie op het conflict in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. Er werd toen besloten tot het versterken van de Europese defensie via het ‘European Reassurance Initiative’ (ERI). Sinds 2017 heet de versterking het ‘European Deterrence Initiative’ (EDI). Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is de operatie bedoeld om aan te tonen dat de NAVO zich blijft inzetten voor collectieve veiligheid, samenwerking en duurzame vrede en stabiliteit.  Atlantic Resolve is ondertussen gehouden in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije.

Atlantic Resolve 2022

Atlantic Resolve logo

Tijdens de 2022-rotatie van Atlantic Resolve is het de beurt aan het Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team (Iron Brigade) van de 4th Infantry Division. Men komt uit Fort Carson in de staat Colorado en zij zijn de negende brigade die aan Atlantic Resolve mee gaat doen. Hun nieuwe standplaats komt in het zuidoosten van Polen.
Het vervoer van het grootste deel van het materieel van het 3rd ABCT verloopt via Vlissingen, Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de haven van Alexandropoli (in Griekenland) en een haven in Denemarken. De militairen komen over een aantal weken per vliegtuig.

Transport per schip

In Vlissingen is het Amerikaanse marineschip Cape Washington aangekomen. Op het haventerrein van Verbrugge Terminals lost het schip zijn kostbare lading van ongeveer 2000 verschillende voertuigen. De Amerikaanse 598th Transportation Brigade zorgt ervoor dat het allemaal vlekkeloos verloopt.

Veel, heel veel

Op de kade staan de voertuigen uit de Cape Washington. Soort bij soort staat alles keurig gesorteerd. Met tientallen Abrams-tanks. En met nog veel meer Bradley pantservoertuigen. Het is indrukwekkend te zien hoeveel materieel er uit het schip komt. Een gedachte aan het aantal Nederlandse tanks en pantservoertuigen zoemt door het hoofd…

Meteen zodra een civiele vrachtwagen is volgeladen, vertrekt hij. Heel Nederland kan genieten want de route gaan van Vlissingen richting Utrecht en van daar over de A28 en A1 richting Hengelo. De rupsvoertuigen zullen de komende dagen met de trein weggebracht worden.

Inzet Nederland

Nederland ondersteunt de hele operatie in Vlissingen via de zogeheten ‘Host Nation Support’ (HNS). De Nederlandse verantwoordelijke hiervoor is het Territoriaal Operatie Centrum (TOC). Zij geven leiding aan het HNS-proces en organiseren de gehele operatie. De uitvoering ligt in handen van verschillende andere eenheden van de krijgsmacht.
Het TOC heeft er dus voor gezorgd dat het terrein nu een maand lang officieel een ‘Tijdelijk Militair Object’ is. Een groep bewapende Nederlandse militairen van de Natres beveiligd het terrein. De Koninklijke Marine bewaakt via het duikschip Nautilus het ‘natte gedeelte’ zowel op als onder water.

Bij de toegangspoort staat de Natres opgesteld. Het is er druk want alle militaire wielvoertuigen en aanhangers worden met civiele vrachtauto’s naar Polen gebracht. Met de bekende opleggers van de Nederlandse ‘huistransporteur’ van Defensie Van der Vlist en veel Poolse vrachtwagens. De militaire controleren de ID-bewijzen en vrachtpapieren. Zonder de juiste documenten komt niemand het terrein op.

Het laatste deel van de Host Nation Support is het leveren van logistieke diensten. Op het brandstofpunt worden de Amerikaanse voertuigen getankt. Met diesel die door Nederland is geleverd.

Atlantic Resolve 2022 in Vlissingen duurt nog een paar weken. Maar door het succes van Nederland in het transport van militair materieel gaat het Territoriaal Operatie Commando zich vast voorbereiden op hun volgende inzet.