Martin BosNieuws

Ceremonie commando-overdracht C-LAS

De overdracht van het commando over de Landstrijdkrachten is vandaag op het zonnige exercitieterrein van het Kasteel van Breda. In een grote ceremonie draagt luitenant-generaal Martin Wijnen de functie over aan luitenant-generaal Jan Swillens. Onder belangstelling van de Minister van Defensie, de (internationale) militaire top, politici en familie. En natuurlijk met de troepen.

De tweede keer

De commando-overdracht van vandaag is de tweede keer dat de generaals het commando aan elkaar overdragen. De eerste keer was op 16 januari 2016 toen de 43 Gemechaniseerde Brigade in handen kwam van generaal Swillens (reportage). Daarna gingen hun wegen uit elkaar. Martin Wijnen werd plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. In augustus 2019 neemt hij de plaats van generaal Leo Beulen (reportage DDP) over als Commandant Landstrijdkrachten. En in datzelfde jaar werd Jan Swillens hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Vandaag dragen ze dus een tweede keer het commando aan elkaar over. Deze keer geen afscheidsrit in de Leopard 2 voor Martin Wijnen. Doordat hij daags voor de ceremonie zijn enkel heeft gebroken. Hij moet het nu doen met en vanuit de nieuwe Polaris quad van de Luchtmobiele Brigade.

Ceremonie: de binnenkomst

Het exercitieterrein van de KMA (Koninklijke Militaire Academie) is vandaag omgetoverd tot paradeplein. Met een tribune en opgesteld materieel. Omdat grote traditionele ceremonies als deze niet vaak voorkomen, zie je hier een uitgebreide fotoreportage.

Als eerste marcheert de Koninklijke militaire kapel ‘Johan Willem Friso’ het terrein op. De kapel wordt gevolgd door de verschillende eenheden van de Landstrijdkrachten, de verschillende commando’s, opleidingen en oudgedienden. De ceremoniemeesters (explicateurs) roepen iedereen op. In hiërarchie van laag naar hoog en onder de vrolijke noten van de kapel.

De adjudant plaatst de troepen in de houding en dan is het de beurt aan de paradecommandant. Hij nodigt eerst de familie uit en dan de internationale gasten. De Nederlandse militaire top mag daarna. We zien bekende gezichten als luitenant-generaal André Steur (Commandant Luchtstrijdkrachten) en vice-admiraal René Tas (Commandant Zeestrijdkrachten). Als laatste militair komt generaal Onno Eichelsheim (Commandant Strijdkrachten) binnen, samen met de minister Kajsa Ollongren. De laatste gast is de majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde.

Vaandelwacht

Er moet dan nog één groep binnenkomen: de vaandelwacht. De militairen in ceremonieel kostuum dragen de vaandels van alle eenheden van het Commando Landstrijdkrachten.

Binnenkomst hoofdrolspelers

In de Polaris komen de beide generaals binnen. Zij groeten de troepen, de vaandels en de gasten op de tribune.

Toespraak Minister van Defensie Ollongren

De Minister van Defensie begint haar toespraak met de herinnering aan de command message waarmee generaal Wijnen vier jaar geleden aantrad: ‘Een landmacht die levert, samenwerkt en waar het prettig werken is. Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag.’ Ze merkt op dat deze is waargemaakt! Daarna neemt ze ons mee in het verloop van de laatste vier jaar van herstel die onder leiding van Wijnen in gang is gezet. Met meer mensen en materieel en meer voorraden en uitrusting.

De huidige focus van de krijgsmacht richt zich meer dan eerder op eerste hoofdtaak (het eigen grondgebied en dat van de bondgenoten verdedigen). Dat vraagt om geloofwaardige afschrikking, versterkte militaire aanwezigheid aan de oostflank, vooruitgeschoven gevechtseenheden. De mensen vormen die versterking. De mensen die, als het nodig is, moeten kunnen vechten. Dat vergt andere capaciteiten en een andere mindset.

Generaal Wijnen wordt bedankt voor zijn werk. Met in het bijzonder de samenwerking met Duitsland, de verandering in hoofdtaak en de ondersteuning van de Nederlandse landmacht in de strijd van Oekraïne. Generaal Swillens wordt als nieuwe Commandant der Landstrijdkrachten de de juiste man op de juiste plaats genoemd. “Door jouw ervaring bij de MIVD ken jij de tegenstander als geen ander. Ik wens je alle succes.”

Officier

Waarna de minister richting luitenant-generaal Wijnen vervolgt: “Voor jouw verdiensten voor de landmacht, voor Nederland en het Koninkrijk, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd jou te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.”

Toespraak Commandant der Strijdkrachten Generaal Eichelsheim

Generaal Eichelsheim staat stil bij de carrière van Martin Wijnen die op dezelfde plek als vandaag begon. Daarna roemt hij de ervaring: “Ik hoefde maar te bellen en je was paraat. Met parts, bits and pieces, zoals je het zelf noemt. Dát doen, waar de landmacht zo ongelofelijk goed in is: problemen oplossen, actie, doen. […] De landmacht die jij achterlaat, levert, werkt samen en het is er prettig werken.”

Om zich daarna tot generaal Swillens te wenden: “Als 45e commandant van de Nederlandse Landmacht mag jij de regionale plannen van de NAVO gaan vormgeven. Ook verwacht ik dat je op het punt van innovatie & warfighting het verschil gaat maken. Wij winnen de oorlog niet met massaliteit, maar met technologie en verstand.”

Toespraak Generaal Wijnen

In zijn toespraak kijkt generaal Wijnen terug op de 39,5 jaar die hij voor Defensie heeft gewerkt. En op de moderne tijd: “het is pijnlijk duidelijk geworden waarom we een sterke landmacht en een sterke krijgsmacht nodig hebben. Beelden en verhalen over voortslepende, verwoestende oorlogen hebben ons in Nederland doen inzien wat Defensie bedoelt met ‘beschermen wat ons dierbaar is’. Wat het betekent om in vrede en vrijheid te leven. We zijn ons steeds meer bewust wat een groot goed dat is – en wat er op het spel staat.”
Hij bedankt zijn collega’s “voor vertrouwen en inzet, en voor de samenwerking. Want het zijn toch vooral de mensen die het werk zo mooi maken.”

Richting generaal Swillens geeft generaal Wijnen aan dat de strijdkrachten met hem een uitstekende commandant hebben. “Je krijgt een prachtige organisatie en een geweldig team. En de middelen zijn er.” Om daarna toch ook weer af te sluiten met de Zeitenwende die we al eerder zagen in zijn toespraak: “Aan jou de uitdaging om de landmacht klaar te stomen voor de oorlogstaak, voor warfighting. Dat is de realiteit. Om welke opponent dan ook af te schrikken en er te staan als dat noodzakelijk is. Het zal een hele klus zijn. Maar met jouw strategische kennis, jouw operationele ervaring, en vooral met jouw vaardigheden en karakter, kan de landmacht zich geen betere commandant wensen.”

Sabel Constant Rebecque

Met het overdragen van de sabel van generaal de Constant Rebecque, de eerste commandant van de landmacht, is de commando-wisseling een feit.

Toespraak Generaal Swillens

Het laatste woord in de ceremonie is aan generaal Swillens. Hij benadrukt de verantwoordelijkheid te nemen voor de grote opgave waar de Landmacht voor staat. Gesteund door “onze mensen”, gesteund door de Minister van Defensie en de CDS, gesteund door het feit dat er nu geld is om de krijgsmacht te vernieuwen en gereed te maken voor toekomstige inzet en gesteund door het feit dat “we deel uitmaken van het meest krachtige militair bondgenootschap ter wereld en dat we sterke internationale partners hebben. Tenslotte voel ik me gesteund door mijn thuisfront, team Swillens. Zij weten met hoeveel plezier en overtuiging ik mijn werk doe, en dat ik tegelijk veel van huis ben.” De generaal is trots op al zijn mensen, officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten: “op deze mensen moeten we zuinig zijn”.

Bij deze generaal horen we opnieuw de ‘nieuwe realiteit: “Beschermen wat ons dierbaar is, beschermen van Nederland en als het moet met geweld, dat is de missie van de KL. Si vis pacem, para bellum: wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog. Anders gezegd, we moeten kunnen vechten, om te voorkomen dat we moeten vechten. Kriegstuchtig, War Capable, Kunnen Vechten: …..dat is onze focus.” Met de reële conclusie van “Oorlog is het meest ellendige dat er bestaat. […] En we moeten dus alles op alles zetten om oorlog te voorkomen. We moeten winnen zonder vechten. En dat betekent geloofwaardige afschrikking.”

Mannen en vrouwen van de Koninklijke Landmacht, de focus is duidelijk, we hebben geen tijd te verliezen. We gaan voorwaarts.

Ltgen Swillens, Breda, 8 maart 2024

Wilhelmus

Op commando van de paradecommandant nemen we militairen de houding aan en speelt de kapel het Wilhelmus.

Ronde

De nieuwe en oude Commandant Landstrijdkrachten sluiten samen af met een ronde over het paradeterrein.

Afscheid

En dan is de ceremonie klaar.

Tijd om te ontspannen.

En tijd voor een portret.
Van harte gefeliciteerd!