InternationaalMartin BosNieuws

Tag der Bundeswehr bij WTD 91

Logo Tag der Bundeswehr

Net zoals in Nederland wordt ook in Duitsland jaarlijks de Open Dag gehouden. Op verschillende plekken door het gehele land zijn er kazernes en vliegbases open voor het grote publiek. De Duitse equivalent van de Landmachtdagen heet de Tag der Bundeswehr (TdBw) en trok dit jaar 220.000 toeschouwers.
DFN was te gast op de TdBw in Meppen, een plaats net over de grens ter hoogte van Emmen. De gastheer was de “Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr” (BAAINBw) en dan in het bijzonder de “Wehrtechnische Dienststelle für Waffen und Munition” (WTD 91).

BAAINbw

Logo BAAINBw

De BAAINBw en zijn afdelingen zijn onderdeel van het “Bundesministerium der Verteidigung”. De hoofdtaak is er voor te zorgen dat het leger uitgerust wordt met hoogwaardige en veilige materiaal. In zowel de ontwikkeling als in het testen, aanschaffen en gebruiken heeft de BAAINBw een rol. Sommige van deze taken worden intern uitgevoerd maar in sommige gevallen worden ze ook onder toezicht uitgevoerd door de wapenindustrie en de commerciële bedrijven.

Het werk van den BAAINBw reikt van zeer complexe wapens en IT- systemen, gaat over tanks, vliegtuigen en schepen en over de persoonlijke uitrusting van de soldaten. Het bureau draagt ​​de end-to-end verantwoordelijkheid: van de ontwikkeling van technische oplossingen tot de realisatie en controle van gebruik en de buitendienststelling.
Men wordt ondersteund door acht defensie- en defensie-afdelingen. Het marinearsenaal, als een verdere afdeling, zorgt voor de operationele gereedheid van de Duitse vloot.

Het gaat te ver om in detail in te gaan op de onderdelen van de BAAINwb. Een overzicht van de verschillende onderdelen geeft, voor degenen die de Duitse taal enigszins machtig zijn, een inzicht in het werkveld.

WTD 91

Schietterrein van WTD 91

WTD 91 was de eenheid die gastheer was van deze Open Dag. De “Wehrtechnische Dienststelle für Waffen und Munition” (WTD 91) bestaat ruim 40 jaar. Het doel van deze eenheid is het bestuderen, testen en evalueren van wapens en wapensystemen. Je kunt dan denken aan:

  • alle soorten munitie, raketten en raketten;
  • drones;
  • optische en optronische apparatuur voor verkenning en vuurleiding;
  • akoestische uitrusting, meteorologische en geodetische apparatuur en
  • beschermende structuren en beschermende uitrusting en gepantserde bescherming.

Bij het WTD 91 werken rond de 800 medewerkers. Dit zijn voornamelijk burgers, het aantal militairen bij WTD 91 is op een paar handen te tellen. Om het werk te kunnen doen beschikt men over een zeer uitgebreid arsenaal aan wapens en wapensystemen. Zo heeft WTD 91 zelfs de beschikking over een eigen Tiger gevechtshelikopter gevlogen door (inderdaad!) burgers.
Op de kazerne is een school waarin men het eigen personeel opleidt. 

Dynamische schietdemonstratie

Met een oppervlakte van 200 vierkante kilometer (grofweg 7 bij 35 km) is het schietterrein van WTD 91 het ’s wereld grootste schietterrein dat voorzien is van meetinstrumenten. Optische en radarsystemen kunnen de gehele baan van een afgevuurd projectiel volgen. Maar daarvoor kwamen we niet. Want tijdens de Tag der Bundeswehr wordt het terrein gebruikt voor demonstraties die met scherpe munitie worden uitgevoerd op echte doelen.

LARS 2

Het “Leichte Artillerieraketensystem” (LARS) is als meervoudige raketwerper door de firma Wegmann en Co gebouwd. Het wapensysteem is tussen 1969 en medio jaren ’90 ingezet bij de artillerie van de Bundeswehr. Vanaf circa 1980 is de LARS 2 ingevoerd waarmee de 36 schietbuizen op een MAN vrachtauto gemonteerd werden.
Het wapensysteem is in de jaren ’90 uitgefaseerd omdat de reikwijdte (14 kilometer) te beperkt was en de systemen verouderden. De LARS 2 is opgevolgd door de MARS (Mittleres Artillerieraketensystem). Echter, door de enorme voorraad aan LARS-munitie is de MARS voorzien van een conversieset waardoor de LARS-raketten nog gebruikt kunnen worden.
WPD 91 beschikt nog als laatste eenheid binnen de Bundeswehr over een tweetal operationele LARS 2-systemen.

Dingo

De ATF Dingo is een Duits militair pantserinfanterievoertuig, een type pantservoertuig specifiek bedoeld voor personenvervoer. ATF staat voor Allschutz-Transport-Fahrzeug (Duits voor “beveiligd transportrijtuig”). Het voertuig wordt geproduceerd door het bedrijf Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

De Dingo is een zwaar gepantserd voertuig op basis van een Unimog-chassis met een V-romp-ontwerp. Het voertuig heeft een modulair ontwerp. Het is bestand tegen landmijnen, kogels, artilleriefragmenten en zelfs NBC-stoffen. Er kunnen maximaal acht soldaten mee vervoerd worden, inclusief de bemanning. De Dingo biedt bescherming tegen moderne handvuurwapens (tot kaliber 7.62), artillerie-vuur, mijnen tegen personen en mijnen tegen tanks. De Dingo haalt een snelheid van meer dan 90 kilometer per uur, wat zeer snel is voor een pantservoertuig. Het heeft een actieradius van iets minder dan 1000 kilometer.
De Dingo 2 is een verbeterde versie van het oorspronkelijke model. Het heeft een Unimog U 5000-chassis dat sterker is dan het oorspronkelijke chassis.

De hoofdbewapening van de Dingo is een MG3 (7,62 × 51 mm) of een granaatwerper.

MG 6

De MG 6 is een meerloops machinegeweer volgens het Gatling-principe. Het wapen schiet met ongeveer 50 schoten per seconde. In het Amerikaanse leger is het wapen ingevoerd onder de naam M134D. Tijdens de TdBw werd de effectiviteit getoond met een bord met 400 kleiduiven.

Puma

Met de Puma beschikt het Duitse leger over een modern pantserinfanterievoertuig. Het voertuig werd vanaf 2010 ingevoerd en vervangt de Marder. Ook dit voertuig wordt gebouwd door Krauss-Maffei Wegmann.

Leopard 2

De Leopard 2, hij is voorzien van het Duitse kruis op de toren en met een Nederlandse / Duitse bemanning. Ook hier een dynamische demonstratie die aaneen gepraat werd door de wachtmeester Gorter. In prima Duits gaf een Nederlandse wachtmeester een toelichting op 414 Pantserbataljon en over de internationale samenwerking.

PzH 2000

De PzH 2000 is ook in Nederland in gebruik en wordt uitgebreid gepresenteerd op onze naslagpagina. En Meppen werd de stelling betrokken met een Duitse pantserhouwitser. 

Enok, Eagle en Boxer

Een gezamelijke actie werd gepresenteerd met een Enok, een Eagle en een Boxer.
De Enok is een doorontwikkeling van de Mercedes terreinwagen die we ook in Nederlands kennen. Ofschoon de Mercedes-ster voorop staat wordt het voertuig gemaakt door ACS Armoured Car Systems GmbH uit Aichach. De Eagle IV is een maatje groter. Het voertuig heeft zijn roots in Amerika waar de eerste uitvoeringen op het onderstel van de Hummer gebouwd zijn. Met de Eagle IV werd het gewicht van de opbouw zo zwaar dat er een nieuw onderstel gekomen is. Het huidige voertuig is een samenwerking tussen  General Dynamics European Land Systems-Mowag GmbHGeneral Dynamics European Land Systems-Germany GmbH. De Boxer heeft geen voor de bezoekers van deze site geen toelichting meer nodig (of kijk even op onze naslagpagina).

Tiger

De WTD 91 beschikt voor testdoeleinden over hun eigen Tiger gevechtshelikopter die gevlogen wordt door burgerpiloten. Dat zij niet onderdoen voor hun militaire collega’s bleek uit de vliegdemonstratie die met de helikopter gegeven werd.

Tag der Bundeswehr

Hieronder vind je een aantal foto’s van de overige onderdelen van deze Tag der Bundeswehr. Het geeft een beeld van de sfeer en van wat er nog meer te zien was. Bijvoorbeeld:

  • Tassen waren dit jaar verboden en iedere bezoeker  mocht door het detectiepoortje naar binnen. 
  • Duitse open dagen beginnen altijd met een ‘Feldgottesdienst’.
  • De getoonde Strela-raketwerper is niet het enige Oost Duitse materieel in Meppen (we hopen de rest nog een keer in beeld te mogen brengen).
  • Een Duitse open dag is (voor uw DFN-fotograaf) pas geslaagd met een echte Duitse Worst.
  • De Transall en de A400M maakten beide een rondje langs alle locaties van de TdBw.

Bijzonder materieel op Meppen

We sluiten deze reportage af met een aantal foto’s van het bijzondere materieel op deze kazerne en met een paar foto’s van de kazerne zelf.
Uiteraard is er de brandweer, het kan altijd mis gaan met het vuren en testen in de vrije natuur.  Omdat een groot deel van het oefenterrein in een moerasgebied ligt, zijn er allerlei wiel- en rupsvoertuigen voor het beheer en onderhoud. Het gele rupsvoertuig is uniek, het Bergmann-rupsvoertuig is speciaal gemaakt voor het verwijderen van aangroeiing in het moerasgebied. En speciaal voor de spotters: de Fendt-tractoren hebben alle een kenteken dat begint met een Y, het kenteken van de Bundeswehr.