Afscheid in Den Helder

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën en amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam vertrokken vandaag uit Den Helder.
Midden in de periode dat er in Europa een oorlog woedt. Officieel is het vandaag dag 11 van de invasie in Oekraïne. En dit maakt het vertrek vandaag extra beladen in de haven, zowel voor de bemanning als voor het thuisfront.

Vertrek Zr.Ms. Rotterdam

Als eerste in de ochtend vertrok Zr.Ms. Rotterdam (L800). Het amfibisch transportschip met ongeveer 275 militairen aan boord neemt deel aan de grote oefening Cold Response bij Noorwegen om de onderlinge samenwerking te versterken. In het ruim van het schip zijn landingsvaartuigen opgeslagen. Aan boord oefent ook een groep militairen van het Korps Mariniers en enige andere krijgsmachten. Zr.Ms. Rotterdam maakt deel uit van de reactiemacht van de NAVO. Het schip staat echter op een iets langere reactietijd dan de hieronder genoemde Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Het afscheid was zonder familie en vrienden. Zodra het schip gereed was, werd het door slepers van de steiger gehaald en naar open water begeleid. Daarna ging het schip op eigen kracht naar het Marsdiep en werden de Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando aan boord genomen.

Vertrek Zr.Ms. De Zeven Provincien

Na Zr.Ms. Rotterdam vertrok het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën uit Den Helder. Het schip sluit zich de komende vier maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). En het schip gaat ook meedoen aan de oefening Cold Response.

SNMG1

De Standing NATO Maritime Group 1 is een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Het operatiegebied is hoofdzakelijk in de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee. Het SNMG1-vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten en doen ook in de komende periode mee aan de oefening Cold Response. De oefening staat trouwens los van de huidige Oekraine-oorlog: de planning is al twee jaar geleden begonnen.

Het belangrijkste is dat alle schepen van SMNM1 24/7 beschikbaar zijn voor (spoed)opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier.

Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande. Vanaf de Zr.Ms. De Zeven Provinciën wordt straks het vlootverband aangestuurd (en de Zr.Ms. Van Amstel afgelost).

We zagen SNMG1 al eerder in de artikelenreeks over de ‘Oorlog in Europa’. Op 29 januari (toen Zr.Ms. Rotterdam aankwam in Wilhelmshaven na patrouilles op de Oostzee) en op 11 februari (toen men aankwam in Haakonsvern en Zr.Ms. Van Amstel bij het eskader aansloot).

Uitzwaaien

Op de kade staan vaders en moeder, echtgenoten en kinderen. Allemaal zijn ze gekomen om hun kind, partner of ouder uit te zwaaien. Sommigen hebben een spandoek gemaakt. Twee kinderen zeggen dat ze de komende maanden goed voor hun moeder zullen zorgen. Zwaaien en een enkele traan. Veel mensen houden zich groot ofschoon dat bij sommigen toch zichtbaar moeite kost.

Minister van Defensie

Minister Kajsa Ollongren kwam naar Den Helder om de ongeveer 190 bemanningsleden uit te zwaaien. Op het helidek van Zr.Ms. De Zeven Provinciën werd voor vertrek een ‘alle hens’ gehouden. De Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas en de minister spraken de bemanning toe. “Jullie gaan Rusland laten zien wat de NAVO is“, zei Ollongren voor de aangetreden bemannning. “Vier maanden lang zijn jullie 24/7 beschikbaar voor de NAVO. Ik ben ongelooflijk trots op wat Nederland doet. En wat jullie, mannen en vrouwen, met dit schip, De Zeven Provinciën doen.” De adminiraal en de minister benadrukten dat de bemanning er klaar voor is. Maar tegelijktijdig begrepen beiden ook dat, ondanks dat het schip niet naar de Middellandse Zee of de Zwarte Zee gaat, de komende tocht voor de achterblijvers spannend is.

En nadat de minister van boord is gegaan, klinkt het commando om te trossen los te gooien. Met de hulp van sleepboten wordt Zr.Ms. De Zeven Provinciën van de kade losgemaakt en begint de tocht.

Als alles volgens plan gaat dan zijn ze over vier maanden weer terug. Een harde garantie is dit niet, dat laat de ontwikkeling in de wereld niet toe. Maar we hopen ze natuurlijk begin juli weer veilig terug te zien. We sluiten ons aan bij de woorden van de minister: “Stay strong en een behouden vaart“.

Le Dixmude

In de haven van Den Helder lag ook het Franse schip Le Dixmude (L9015). Een schip van de Mistral-klasse en van het NAVO-type ‘Landing Helicopter Dock’ (LHD). Hoog boven alles toornt het schip uit, groter dan welk ander schip in de haven dan ook. Le Dixmude gaat ook deelnemen aan SNMG1 en heeft op reis naar het noorden even in Den Helder aangelegd. En terwijl Nederland druk bezig was met het uitzwaaien van Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. De Zeven Provincien voer Le Dixmude ‘stilletjes’ de haven uit.