102 Constructiecompagnie verandert in Oostdorp

Veranderend genie-optreden

We kennen de genie, de genie is de aannemer van Defensie. 101 Geniebataljon bouwt en onderhoudt de complete (militaire) infrastructuur. Waarbij we denken aan wegen, gebouwen, bruggen, omheiningen, elektra, water en gas.
Het bataljon bestaat uit 101 Stafcompagnie; 102 en 103 Constructiecompagnieën en 105 Geniecompagnie Waterbouw. Het bataljon is met uitzondering van 105 Geniecompagnie Waterbouw, gelegerd op de Prinses Margrietkazerne in Wezep en bestaat uit circa 500 militairen. 101 Geniebataljon maakt deel uit van het OOCL.

De genie werkte voorheen als zelfstandige eenheid en werd daarbij tijdens het werk beschermd door de gevechtseenheden. Zo werkte het in Mali, Afghanistan en in de andere uitzendgebieden. Omdat tijden veranderen en de genie daarin mee gaat beveiligen ze nu het eigen werk.
Tegelijkertijd beweegt de gehele Landmacht naar een andere werkwijze. Zie daarvoor bijvoorbeeld de ‘Gerasimov Doctrine‘, de (evaluatie van de) recente oefening Bison Drawski in Polen en de huidige inzet in Letland. De logistiek en de genie-ondersteuning moeten dus op orde zijn en voorbereid op een nieuw soort conflict.

102 Constructiecompagnie is al bijna twee weken actief in Oostdorp, het oefendorp bij Harskamp. Daar pakt men groots uit om het ‘nieuwe werken’ te combineren met de traditionele genie-activiteiten. Dus zien we wachtposten bemand door de genie, doet men verkenning en oefent men het vuurcontact.
En ondertussen oefenen ze in het aanleggen van loopgraven, mortierstellingen en schuttersputten. Na de oefening hoeft het oefenmateriaal deze keer niet afgebroken te worden. Andere eenheden zullen gebruik gaan maken van de aangelegde werken.

Vorig jaar zagen we tijdens Rhino Recovery ook al de samenwerking met de Belgen. Bij deze oefening werken de militairen van de Landcomponent opnieuw samen met de Nederlanders.

Vervolg reportage na de foto’s

 

Geboorte van de Nasti

Geboorte van de Nasti
Selectie van namen voor de Nasti.

Een van de taken van de genie is het aanleggen van sanitair met douche- en wc-gelegenheid. Na een tijd in het veld wil je wel eens wat anders dan een gleuf in de grond of een dixi en is het wel eens lekker om onder een warme straal water te staan.

Bureau Geniewerken heeft er eens goed over nagedacht omdat de houten hokjes in het veld het niet zijn. Waar laat je je afvalwater? Zie daarom de komst van de Nasti, de Natte Steiger Installatie. Een rioleringswerk tussen steigerpijpen, een plateau met daarop een boogtent. De foto’s geven een betere uitleg.

Deze Nasti is de allereerste. Nog niet eerder is er een gemaakt. Zelfs een naam was er nog niet. En omdat ook een genist denkt in oplossingen heeft men ter plekke een longlist samengesteld en de beste naam gekozen: de Natte Steiger Installatie, Nasti. De andere naamsuggesties kan je zien op het flipovervel hiernaast.